Загадкові білі плями на поверхні карликової планети Церера, відкриті зондом Dawn, залишають ще багато питань перед вченими.

Виявилося, що їх матерія поступово випаровується в космос, що створює якусь подобу атмосфери, пише Кореспондент з посиланням на видання Space.

"Якщо подивитися на плями під певним кутом, то ви побачите щось, схоже на туман або серпанок, який з'являється і зникає строго в певні періоди часу. Яскраві плями на Церері, швидше за все, сублімують - перетворюються з льоду в пару - під дією променів Сонця , і ця пара або витікає в космос, або створює якусь подобу атмосфери в цьому куточку карликової планети", - розповів керівник місії Dawn Крістофер Рассел.

За словами планетолога, це може свідчити на користь того, що білі плями є покладами льоду, а не відкладеннями мінеральних солей.

Активність цих плям, а також відносна молодість і деякі інші риси поверхні Церери, як пояснює Рассел, вказують на те, що надра карликової планети не є повністю без життя, як вважалося раніше.

Популярні новини зараз
Світло відключатимуть на 6 годин, а про опалення взимку і не мрійте: українців серйозно попередили Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати За інтернет можна не платити: як скористатися новою послугою Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати
Показати ще

Цілком можливо, що під поверхнею Церери може існувати океан з рідкої води.

Читайте також: МКС зняли на тлі повного Місяця (фото)

Нагадаємо, Dawn успішно досяг своєї мети в березні поточного року і приступив до вивчення поверхні і надр Церери, що продовжиться близько 16 місяців.

Церера - карликова планета в поясі астероїдів усередині Сонячної системи.