Японські вчені відкрили новий вид ос. Вони за допомогою наркотиків перетворюють павуків у зомбі і можуть повністю контролювати їх поведінку.

Про це повідомляє портал EurekAlert.

Оси використовують павуків не тільки для зберігання своїх личинок, а й для створення захисного кокона для них.

Відкриття зробили біологи з японського університету Кобе. Вони спостерігали за поведінкою ос з виду Reclinervellus nielseni, що паразитують на павуків-колопрядів Cyclosa argenteoalba.

Читайте також: Учені розшифрували хаотичні рухи божевільних мурах

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Оси, за словами вченого Кейзо Такасукі, не тільки відкладають личинки в тіло павука. Вони за допомогою наркотичних речовин змушують комаху побудувати міцний кокон, який захистить лялечку оси після смерті павука. Після того як кокон створений, личинка направляє зомбі-павука в центр павутини і вбиває його там.

Нагадаємо, що це не єдиний приклад зомбування комах. Нещодавно японські вчені відкрили, що гусениці метелика Narathura japonica перетворюють мурах в агресивних зомбованих охоронців. Вони захищають їх від ос і павуків.