Організм людини не переживе політ на Марс. Статтю із такою основною думкою та коментарями міжнародних експертів спростовує мешканець Житомира Сергій Якімов, який пройшов відбір Mars One і планує здійснити мрію всього життя.

Про вирішення ключових проблем людини, яка планує довгий переліт та життя на Червоній планеті, хлопець розповів спеціально для Знай.ua.

На думку Найджела Мітчелла, який очолює лабораторію з дослідження фізіології в космосі, основні проблеми у астронавтів будуть двох типів.

Читайте також: Житомирянин Сергій Якімов полетить колонізувати Марс

"По-перше, потрібно створити середовище, яке по фізичних характеристиках не буде їх вбивати. А по-друге, захистити один від одного", - розповів експерт.

Популярні новини зараз
Астролог назвав точну дату закінчення війни – надії на 2024 рік були марними Нові тарифи на воду для трьох категорій споживачів: як зміняться платіжки Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто
Показати ще

У фізичному плані головними загрозами стають невагомість і космічна радіація. Саме земне тяжіння змушує нашу кров циркулювати по венах, м'язи - постійно бути в тонусі, а кістки - витримувати навантаження нашого тіла.

У космосі астронавтам не потрібно багато працювати фізично, особливо ногами. Якщо навантаження для рук можна компенсувати, то кістки і м'язи ніг і спини почнуть поступово атрофуватися. А серцю складніше буде переганяти кров у кінцівки.

- Фраза: "У космосі астронавтам не потрібно багато працювати фізично, особливо ногами." не відповідає дійсності. Що стосується місця для тренажерів на міжпланетному кораблі, то це очевидно що буде враховано в конструкції і все буде відпрацьовано перед польотом.

До того ж, космонавти вже проводили в космосі рік і більше.

Зокрема, лікар Валерій Поляков провів на борту станції "МІР" 420 діб. І після приземлення міг самостійно пересуватися і переодягнутися, чим довів що людський організм може перенести політ на Марс і назад. Для цього потрібно займатися фізичними вправами 2-3 години на день і ніяк інакше.

Тим більше, що після приземлення на Марс вони будуть відчувати силу тяжіння в три рази менше, що також буде плюсом після тривалого перебування в невагомості. Про це також говорив медичний директор проекту MarsOne Норберт Крафт, - прокоментував Сергій.

Крім того, невагомість прибирає поняття "верх і низ", тобто постійно намагається обдурити наш вестибулярний апарат і внутрішнє вухо.

В ході польоту корабля Аполлон 9 на Місяць, астронавт Рассел Швайкарт через дезорієнтацію після десяти діб польоту, ледве зміг пройти по поверхні Місяця. Космічні туристи, які платять по $ 20 млн. за можливість побувати на Міжнародній космічній станції, також скаржаться, що повернення на Землю робить їх безпорадними.

- Про Аполлон 9 - автор явно не читав про експедицію, найяскравіше те, що корабель на Місяць не сідав, - прокоментував твердження Якімов спеціально для Знай.ua

З радіацією все дещо складніше. Її вплив залежить від того, наскільки велика зараз сонячна активність і як екранований корабель. Але навіть при кращому захисту, астронавти піддаються шкідливій дії космічних променів. Їх вплив поки майже не досліджено. У теорії воно може викликати розрив спіралі ДНК і приводити до мутацій на клітинному рівні.

- Що стосується космічної радіації то так, це питання ще потрібно вивчати і поки немає засобів протидії їй у відкритому космосі. Про радіацію на шляху до Марса: її кількість підраховано з даних зонда Кюрійосіті. Вона становить третину радіаційної норми для астронавтів і космонавтів на орбіті Землі.

З психологічної точки зору також все непросто. Людина, яка 11 місяців проведе в невеликому закритому приміщенні без постійного зв'язку з Землею, відразу відчує тиск. Медики вважають, що його очікують депресія, зростання підозрілості і тривоги

"Але на Землі складно визначити, як поведе себе астронавт в повній ізоляції на десятий місяць польоту, коли його тіло почне змінюватися", - говорить Стерн.

Щоб вирішити хоча б частину цих проблем, в NASA в березні 2015 року вирішили включити до складу нової команди, яка відправляється на МКС, астронавта Скотта Келлі.

Його брат-близнюк Марк залишиться на Землі. За рік, що Келлі проведе на орбіті, у нього будуть постійно брати кров і заміряти фізичні показники, щоб порівняти їх з братом. Так учені хочуть перевірити, які способи можуть знизити згубний вплив космосу на людину.

- Тут написано, що експеримент буде. Насправді експеримент триває вже пів року, і успішно, - підсумував житомирянин.