Як заробити мільйон, прославитися і залишитися в історії? Можна отримати премії Нобеля, Абеля і Тьюрінга, але для цього потрібно мати неаби-яку уяву, аби вигадати винахід.

Кореспонденти Знай.ua зібрали підбірку премій, які можна отримати, вирішивши цілком конкретне завдання.

1. Математичні завдання тисячоліття

1 мільйон доларів

Математичний інститут Клея у 2000 році зібрав список найскладніших математичних проблем та запропонував вирішити їх за винагороду. За кожну призначено премію в $ 1 млн.

Популярні новини зараз
Нова війна, тепер космічна: астрономи розповіли, як НЛО прилетять боротися за воду Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone
Показати ще

Одну із задач вирішив російський математик Григорій Перельман. Він довів теорему Пуанкаре, над якою математики ламали голову із 1904 року. Але від премії відмовився, "розчарувавшись у науці".

Читайте також: Українські програмісти потрапили в ТОП Apple

Однією із невирішених завдань є рівняння Нав'є - Стокса. Простими словами, якщо плисти в човні, то на воді виникнуть хвилі, і в літаку - повітря утворює турбулентні потоки. Подібні явища і описує рівняннями, вирішення якого - невідоме, як і метод. Завдання - довести, що таке рішення існує і є гладкою функцією. Відповідь суттєво змінить способи проведення гідро- і аеродинамічних розрахунків.

2. Приз Archon Genomics X

10 мільйонів доларів

Задача, яка може принести фантастичну суму грошей - створення пристрою, який впорядкує сто геномів людини протягом десяти днів. Заявлена точність - одна помилка на сто тисяч частин ДНК.

Вартість пристрою має не перевищувати $ 10 тисяч. Маніпуляції із геномом допоможуть виявити майбутні ризики для здоров'я, розробляти унікальні ліки для окремої особи та скласти індивідуальний план здоров'я.

3. Нічний всюдихід для космічних досліджень

15 мільйонів доларів

Американська національна програма NASA шукає дослідників, які знайдуть метод тривалого зберігання енергії. Щоб всюдихід міг зберігати достатньо енергії для роботи у темряві.

Місяцеходи на сонячних батареях не дуже ефективні, оскількі ніч триває задовго. Коли проблему вирішать, апарати зможуть проводити досліди на поверхні планет, незалежно від їхнього положення стосовно Сонця.

4. Премія Qualcomm Tricorder на честь пристрою із Star Trek

10 мільйонів доларів

За винахід наразі фантастичного пристрою із відомого серіалу Star Trek, який зможе діагностувати пацієнтів значно краще професійних лікарів.

Нагадаємо, персонаж Star Trek доктор Леонарда Маккой міг лише змахнути над тілом пацієнта спеціалізованим гаджетом Трікодер, щоб отримати медичний діагноз. Журі конкурсу вже обрали десять команд інженерів.

Пристрої, створені командами-фіналістами, оцінять за точністю вимірювань та діагностики. У 2016 році проведуть останній етап конкурсу, після якого приз розподілять між трьома командами, які посядуть перші місця.

Часу обмаль, тож якщо ваш пристрій може перевершити роботи інженерів - необхідно представити винахід журі якнайшвидше.

5. Проект Methuzelah Mouse або Mprize

4 мільйони доларів

Лабораторні мишки мають короткий термін життя. через це експерименти над ними дають неповні та неточні результати, коли їх проектують а на людину.

Головне завдання задля отримання премії - виростити, модифікувати чи ще якимось чином змусити мишей жити понад п'ять років. Додатково можна отримати ще 4 мільйони, якщо знайти спосіб не просто змусити мишей жити довше, а і бути здоровими протягом цього терміну. До речі, таким чином, "випадково" можна відкрити секрет і людського довголіття.

6. Премія Чарлі Чапліна

1 мільйон доларів

Жартівник та всесвітньо відомий комік не лише запропонував за шалені гроші пропустити сьоме кільце диму через шість інших а ще і запропонував вирішити досить наукову задачу - народити дитину чоловікові. Сучасні технології та медицина вже дуже близька до того, щоб зробити жартівливу премію цілком реальною.

Чоловік, який народив трьох дітей, існує. Проте, формально, Томас Беаті виношував дітей завдяки жіночим статевим органам, із якими народився. Він жив як чоловік майже до тридцятирічного віку, а у 2003 році легально одружився на жінці на ім'я Ненсі, яка не могла народжувати.

Зрештою, він вирішив завагітніти і стати мамою. Припинивши приймати ліки, які активізують чоловічі гормони, відновив активність жіночих. Пара змінила документи, включаючи свідоцтво про шлюб: Томас і Ненсі стали офіційно однієї статі - жіночої.

Премію вони не отримали, тому премія ще чекає на смілився

7. Премія Virgin Earth

25 мільйонів доларів

Величезну суму коштів можна отримат за досить складну задачу - очищення атмосфери планети від "парникових" газів, щоб уникнути кліматичної кризи. Із глобальним потеплінням запропонував поборотись англійський магнат Річард Бренсон.

Наразі в атмосфері - орієнтовно 200 мільярдів метричних тонн газів, які спричиняють так званий "парниковий ефект". Щоб довести, що це можливо, можна прибрати один мільярд тонн, проте 200 мільярдів - трохи складно.

8. Довести паранормальне явище

1 мільйон доларів

Освітній фонд Джеймса Ренді пропонує заплатити тому, хто зможе довести реальність паранормальних явищ. Вперше заяву зробили в гостях на радіо-шоу у Англії у 1968 році. Тоді Ренді запропонував 100 доларів першому, хто зможе довести існування привидів. Нагороду поступово збільшував, поки вона не сягнула мільйона.

Кількість правил також зросла: необхідно не лише поговорити із примарою з дошкою для сеансів спіритизму, а і додати купу доказів, пройти не одне інтерв'ю. Організатор конкурсу - справжній скептик, із 1968 року ніхто навіть не був близький до виграшу.

9. Приз за наносупутник

2 мільйони доларів

NASA має ще один непогану грошову премію для винахідників. Кошти чекають на тих, хто запустить маленький супутник на орбіту аж двічі за один тиждень. Відправити супутник один раз на тиждень - вже робили і не раз.

Мета змагання - показати, що супутники можуть бути відносно недорогими. Вони намагаються збільшити інтерес до приватного використання супутників.

Нагадаємо, українці запустили наносупутник півтора роки тому. На навколоземну орбіту вивели створений в НТУУ "Київський політехнічний інститут" перший український наносупутник "PolyITAN-1" у червні 2014 року.

10. Космічний ліфт 2010

4 мільйони доларів

Премію віддадуть тому, хто зможе спроектувати космічний ліфт більше ніж на сто кілометрів, який відправлятиме охочих до космічного простору.

Жартують, що мама зможе наздогнати астронавта, який забув взяти у космос свій обід. Приз розподілять на кілька частин. Якщо економний ліфт буде ефективний і не ламатиметься, ви отримаєте мільйон.

Нагадаємо, кілька років тому команда з Сієтла отримала 900 тисяч доларів, за розробку довжелезного троса для альпіністів у 914,4 метрів.