Знамените плетиво людини-павука може стати реальністю. Вчені, згодувавши павукам графенові нанотрубки, змусили їх плести нитки рекордної міцності.

Про це повідомляє Naked-science.

Графен, вуглецева структура товщиною в один атом, є одним з найміцныших штучних матеріалів. Тим часом павутина - це один ыз найміцніших матеріалів в живій природі.

Група італійських вчених під керівництвом Ніколя Пуньо спіймали кількох павуків-сінокосів (Pholcidae) і обприскали їх розчинами, які містили або графенові наночастинки, або нанотрубки з того ж матеріалу.

Це справило ефект не на всіх павуків. Частина з них продовжувала плести звичайну павутину.

Популярні новини зараз
За прострочені комунальні платіжки можуть забрати половину пенсії: як ще покарають боржників Боргів не обібратися, якщо забудете про це: українцям нагадали про важливу процедуру Українцям готують тарифний удар після опалювального сезону Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"
Показати ще

У деяких павуків графенові структури дісталися до павутинних залоз та потрапили в секрет, який вони виділяють. Завдяки цьому їхня павутина стала в 3,5 рази міцнішою за звичайну.

Поки вчені не вивчили, яким чином графен вбудовується в структуру ниток павутини. Однак автори роботи активно фантазують про можливі застосування свого винаходу - аж до створення величезних сітки для літаків, що падають.