Археологи відкрили новий дивовижний вид тарганів-хижаків, які жили 100 млн років тому. Один із його представників добре зберігся у шматку бурштину.

Про це пише видання "Наука и техника".

Новий вид тарганів, який назвали Manipulator modificaputis, відкрив учений Ціггі Елленбергер у М'янмі. Спочатку дослідники зарахували їх до хижих богомолів.

"Але з першого погляду я зрозумів, що це щось нове. Сьогодні на Землі немає нічого подібного," - прозповів доктор Петер Врсанскій.

Читайте також: Вчені дізналися, кого частіше кусають комарі

Популярні новини зараз
З 1 квітня почнете отримувати від 3 520 до 8 тисяч гривень: чиї виплати стали більшими Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"
Показати ще

Зовні тарган схожий на сучасного, але має певні особливості. Живучи серед динозаврів і великих хижаків, він навчився полювати за здобиччю, часом ту, яка перевищує його у розмірах.

Стародавня комаха зазвичай виходила на полювання у глуху ніч, про це свідчать великі очі та додаткова модифікована пара очей на маківці.

Крім того, у неї трикутна маневрена голівка на довгій шиї, вузьке тільце, крила, довгі лапки і великі щелепи.

Наразі новий вид досліджують співробітники Геологічного інституту Братислави та Словацької академії наук.

Цей доісторичний екземпляр є лише одним із кількох десятків скам'янілих комах, знайдених на шахті в одному з регіонів М'янми. Виявлені там поклади бурштину датують епохою динозаврів.