Нідерландські винахідники розробили самовідновлювальний бетон. Тріщини в ньому автоматично заростають завдяки спеціальним бактеріям. Нова технології вже цього року довели до стадії реалізації.

Про це повідомляє Daily Mail.

Звичайний залізобетон покривається мікротріщинами з часом. У них проникає волога, і після декількох циклів замерзання-відтавання розширюються надломи. Вода доходить до арматури. Тоді починається процес її корозії. Іржа займає більше місця, ніж метал, і бетон починає тріскатися і, розшаровуватися.

Вчені запропонували додати в залізобетон змішані з молочнокислим кальцієм бактерії роду Bacillus. Вода, яка потрапляє в тріщини, пробуджує їх від сплячки, і вони починають поглинати сіль. При цьому бактерії виділяють кальцит. Він заповнює утворені в бетоні щілини.

Також нову технологію можна застосувати для ремонту старих будівель і доріг. Рідину з бактеріями досить розпорошити над тріщинами.

Популярні новини зараз
За безкоштовні поїздки в автобусах тепер доведеться платити Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає
Показати ще

Винахідник Хендрік Маріус Йонкерс з Дельфтського технологічного університету планує налагодити випуск такого спрею до кінця цього року, а бетону з бактеріями - до 2016-го.