Співробітники шведського університету Чалмерса представили спосіб 3D-друку об'єктів з целюлози, яку отримують з деревини.

Про це повідомляє Popular Science.

Такий спосіб 3D-друку, екологічно чистіший, в порівнянні з альтернативними металами і пластиком. Вчені зіткнулися лише з однією проблемою. Целюлоза не плавиться при нагріванні, а значить з неї важче "ліпити" об'єкти.

Щоб обійти ці труднощі, дослідники змішали подрібнені волокна целюлози з гелем на основі води. Потім суміш перевірили на біопринтери. Його раніше використовували при виробництві матеріалів для вирощування клітин, які потім імплантували пацієнтові.

Проте вчені зіткнулися з новою проблемою: як змусити об'єкт затвердіти. Для цього вони придумали спосіб заморозки об'єкта, з якого при цьому поступово віддаляється вода.

Популярні новини зараз
Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку
Показати ще

Читайте також: 3D-принтер використовує для друку пластикові пляшки

Крім того, дослідники навчилися інтегрувати в "дерев'яний" об'єкт вуглецеві нанотрубки. У результаті він міг проводити електрику. Спектр застосування винаходу, на думку винахідників, дуже широкий. З його допомогою можна створювати одяг, який буде трансформувати тепло тіла в електроенергію. Також можна буде виготовити "розумні" медичні перев'язувальні матеріали, які "повідомлять" лікарям про стан пацієнта.

Також ми повідомляли, що корейський айфон xs і китайський iphone xs дуже схожі.