Першою живою істотою, яку відправлять на Марс, буде не астронавт і навіть не мавпа, а мікроорганізми - ціанобактерії. Нове дослідження передбачає відправку організмів, які створять екосистему до польоту людини на Червону планету.

Ці організми вироблятимуть кисень з компонентів, які містяться в ґрунті Марса. Потім його зберігатимуть у спеціальних резервуарах.

"Це спростить здійснення пілотованого польоту на Марс. Кисень будуть виробляти на місці, тому не потрібно буде брати з собою важкі каністри", - сказав керівник дослідження Юджин Боланд.

Він додав, що мікробів змусять попрацювати на людей.

Боланд вивчає поведінку мікробів в спеціальній "марсіанської кімнаті", яка симулює атмосферний тиск Червоної планети, добову зміну температури і сонячне випромінювання.

Популярні новини зараз
Продасте за 8000 гривень: колекціонери влаштували полювання на особливі 5 копійок Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову Дешевше, ніж чашка кави: Vodafone запустив пільговий тариф, але не все так радісно Зобов'язали передати списки: ТЦК посилює "полювання" на ухилянтів
Показати ще

Дослідник планує побудувати на Марсі екосистему, яка дозволить зробити суворе навколишнє середовище планети більш пристосованим і гостинним для майбутніх дослідників.

Читайте також: Астрономи виявили життя на кометі Чурюмова-Герасименко

Боланд і його команда сподіваються, що мікроби відправлять на Марс з наступним марсоходом. Їх упакують в невеликі контейнери і помістять в ґрунт на глибину до десяти сантиметрів. Спеціально розроблені контейнери дозволять мікроорганізмам взаємодіяти з ґрунтом і при цьому захистять їх від атмосфери Марса.

Проект все ще в стадії тестування. Нещодавно він отримав фінансування від NASA в рамках програми передових інноваційних концепцій.