Група дослідників, яку фінансує Європейський Союз, розробила новий тип дисплея. Він дозволяє пальцями рук буквально витягувати зображення з плоского сенсорного екрану і маніпулювати ним в просторі.

Дисплей, що міняє форму, є частиною проекту під назвою GHOST - Generic, Highly-Organic Shape-Changing Interfaces.

На дослідження і розробку дослідники витратили три роки. У роботі брали участь університети Копенгагена, Брістоля, Ланкастера і Ейндховена.

Замість скла в новому дисплеї використовують лайкрау- еластичний синтетичний матеріал. Камера глибини реєструє положення пальців і силу натиснення на екран. Спеціально створені комп'ютерні алгоритми виявляють і інтерпретують дані глибини в момент, коли рука тягнеться до дисплея.

Читайте також: Британці винайшли "кіно на хмарах" (відео)

Популярні новини зараз
"Всі будуть начальниками": адвокат розповів, як в Україні змінили правила вручення повісток Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати Дешевше, ніж чашка кави: Vodafone запустив пільговий тариф, але не все так радісно Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

До зображення на еластичному екрані можна доторкнутися пальцями, схопити його і витягнути за межі екрану. Це можливо завдяки технології ультразвукової левітації.

Дослідники говорять про широку сферу застосування створеної технології. Дисплей з'явиться у продажу через п'ять років. Зараз вчені працюють над реалізацією цієї технології в смартфонах.