У Новій Зеландії планують побудувати перший в світі приватний космодром для запуску комерційних супутників. Компанія Rocket Lab оголосила про плани будівництва нового стартового майданчика недалеко від міста Крайстчерч. Її збираються спорудити до кінця цього року.

Тутешні місця NASA нерідко використовує для космічних запусків. На думку Rocket Lab, будівництво постійного майданчики дозволить збільшити кількість запусків супутників і знизити кінцеву вартість їх запусків.

Читайте також: Швейцарці будують космічного прибиральника (відео)

Компанія планує, що з її космодрому щорічно будуть здійснювати 100 запусків при середній вартості 5 мільйонів доларів за кожен.

Нова Зеландія найбільш зручне місце для проведення космічних запусків і виведення космічних апаратів на сонячно-синхронні орбіти. Також країна може похвалитися відсутністю щільного повітряного і морського трафіку, тому компанії не доведеться сильно турбуватися з приводу домовленостей з місцевою владою.

Популярні новини зараз
Monobank "заморожує" особисті кошти українців: хто може залишитися без копійки Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Доведеться платити по 8,79 грн за кВт: енергетики попередили всіх споживачів
Показати ще

Якщо все піде за планом, то початок експлуатації нової стартового майданчика розпочнеться наприкінці цього року.