Експеримент на борту науково-дослідного літака реалізувала група канадських і американських хірургів. Операцію в невагомості на моделі людського тіла проводили для підготовки до можливих надзвичайних ситуацій на орбіті.

Про це повідомило видання Gizmag.

Операція з розтину черевної порожнини та ліквідації внутрішньої кровотечі була проведена на борту реактивного літака Dassault Falcon 20. Літак рухався параболічними дугами, у найвищій точці яких його екіпаж відчуває до 30 секунд невагомості.

"Пацієнтом" виступив спеціальний жилет Cut Suit, виготовлений компанією з виробництва надреалістичних симуляторів силових операцій.

Читайте також: Учені вперше об'єднали мозок мавпи в живий комп'ютер

У стані невагомості на моделі тіла включалися спеціальні насоси і створювався кровотік. Коли сила гравітації поверталася в норму, операція припинялася до наступного сеансу невагомості.

Популярні новини зараз
"Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Якщо на гривню більше – субсидію не отримаєте. Який дохід повинен бути для пільги Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку Оля Полякова дізналася, що вагітна після розлучення: як насправді з'явився Буряковський
Показати ще

Варто зазначити, що при нульовій гравітації хірургічне втручання ускладнюється. Пацієнта необхідно прив'язувати до столу, внутрішні органи легко залишають свої місця, а поведінка крові стає некерованою.