Вчені із колаборації LHCb, які проводять експерименти на Великому адронному колайдері, вперше виявили частку пентакварк.

Про це повідомляє Lenta.ru.

"Частка складається з чотирьох кварків і одного антікварка. Результати своїх досліджень фізики планують опублікувати в журналі Physical Review Letters", - ідеться в повідомленні.

Нові частинки виявили в результаті зіткнень протонів при енергіях до восьми тераелектронвольт. Маса пентакварка не перевищує 4,5 тераелектронвольт.

Читайте також: Учені запустили модернізований Адронний колайдер

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

Раніше вченим були відомі тільки адрони, мезони та баріони - частинки, що складаються з одного, двох і трьох кварків відповідно.

Фізики вважають, що виявлений ними пентакварк складається з двох верхніх кварків, одного нижнього, а також зачарованого кварка і антикварка.

Вчені у подальших своїх дослідженнях мають намір продовжити вивчення властивостей нових частинок.

Існування пентакварков теоретично передбачили у 1997 році російськими фізиками Дмитро Дьяконов, Максим Поляков і Віктор Петров з Петербурзького інституту ядерної фізики.

Довідка. У ЦЕРНі на кордоні Франції та Швейцарії розташований БАК - найбільша в світі прискорювальна установка. У 2012 році фахівці організації повідомили про відкриття частинки з властивостями бозона Хіггса. Після проведення експериментів коллайдер зупинили 14 лютого 2013.

Після його дворічної модернізації дослідники збираються сконцентруватися на пошуках частинок темної матерії, слідів суперсиметрії і додаткових просторових вимірів.