17 лютого 1600 року, 417 років тому в Римі на Кампо деї Фьорі (Площа Квітів) спалили Джордано Бруно. Його ім'я знають всі, але мало хто зможе тепер сказати, в чому ж полягала наукова новизна поглядів Бруно.

Філіппо Бруно народився в 1548 році в містечку Нола поблизу Неаполя. У 15 років він вступив до місцевого монастиря Св. Доменіка, де прийняв сан священика і ім'я - Джордано.

Однак він критично ставився до схоластики і догматів церкви, захопився ідеями гуманізму, став вивчати філософію, як давню, так і сучасну.

Ставлячи під сумнів церковні канони, Джордано просто лякав інших ченців. А вже коли до начальства дійшли чутки, що брат Джордано не впевнений в невинності зачаття Діви Марії, щодо нього почалося щось на зразок "службової перевірки". Бруно зрозумів, що не варто чекати її результатів, і втік до Риму, а потім рушив далі. Так почалися його поневіряння по Європі.

Заробляв чернець-втікач лекціями і викладанням. Його лекції користувались підвищеною увагою. Але через його переконання, Бруно всюди переслідували, тому він не міг ніде надовго затримуватись. Однак, Джордано Бруно знаходив і вельми впливових покровителів. Йому благоволив навіть сам король Генріх III Французький, якого вразили знання філософа. Це дозволило Бруно кілька років спокійно жити і працювати у Франції, а потім перебратися до Англії з рекомендаційними листами від французького короля.

Популярні новини зараз
Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Замість відключення – щоденна пеня: комунальники попередили боржників Олена Зеленська здивувала українців своїми ногами, але пояснила, чому так сталося
Показати ще

Але в Англії на Бруно чекало фіаско - йому не вдалося переконати в ідеях Коперника ні королівський двір, ні провідних діячів науки і культури, таких як Вільям Шекспір і Френсіс Бекон.

Через два роки на Туманному Альбіоні до нього почали ставитися настільки вороже, що йому знову довелося виїхати на континент.

За 16 років поневірянь він об'їхав всю Європу. Італія (1576-1579 роки), Швейцарія (1579-1580 роки), Франція (1580-1583 роки), Англія (1583-1585 роки), знову Франція (1585-1586 роки), Німеччина (1586-1592 роки), Прага (1592).

Бруно був активним прихильником геліоцентричної системи Миколи Коперника і сміливо відстоював її в дискусіях. Однак, він пішов ще далі, висунувши нові тези. Джордано Бруно стверджував, що не тільки Земля, але і Сонце обертається навколо своєї осі. Він вважав, що планет навколо сонця набагато більше, ніж тоді знали. Джордано Бруно перший заявив про те, що зірки - це далекі сонця, навколо яких теж існують планети. Він багато в чому передбачив майбутні наукові відкриття. Чернець заявляв про нескінченність Всесвіту і множинність світів, в яких може існування життя.

Прийнято вважати, що саме нескінченність Всесвіту і множинність світів розгнівали інквізицію до такої міри, що вона почала полювання на Джордано Бруно. Насправді все набагато складніше.

Хоча святі отці не були в захваті від того, що брат Джордано руйнує дощенту канонічні уявлення про навколишній світ, якби Бруно, як згодом Галілео Галілей, засновував свої висновки на чистій науці, до нього б поставилися м'якше.

Однак Джордано Бруно був філософом, який базував свої ідеї не тільки на логічному мисленні, а й на містиці, при цьому роблячи замах на основоположні постулати католицизму, такі як непорочне зачаття Діви Марії.
Бруно вважав, що метою філософії є ​​пізнання не надприродного Бога, а природи, яка сама є "богом в речах".

Про те, що переслідували Джордано Бруно не тільки і не стільки за творчий розвиток теорії Коперника, говорить і той факт, що на момент, коли він читав свої лекції, церква ще не піддала офіційній забороні вчення про геліоцентричну систему світу, хоча і не заохочувала його.

Читайте також: З лондонського сховища пропали оригінали робіт Коперника і Ньютона

В 1592 року Бруно обманом заманили в Італію, де заарештували. Вісім років він провів у катівнях інквізиції. Від брата Джордано вимагали покаяння і зречення від своїх ідей. Але Бруно вперто стояв на своєму, а слідчим явно не вистачало таланту, щоб похитнути позиції впертого філософа.

При цьому прихильність до теорії Коперника і її творчий розвиток хоча і фігурували в обвинуваченні, але явно цікавили інквізиторів в куди меншою мірою, ніж замаху Джордано Бруно на постулати самого релігійного вчення - ті самі, які він почав ще в монастирі Святого Домініка.

Однак Джордано Бруно залишався безкомпромісним, і суд зрештою відлучив його від церкви та засудив його до смертної кари. Йому обрали " найбільш милосердне покарання і без пролиття крові" - спалення.

Джордано Бруно стратили 17 лютого 1600 року на римській площі Квітів. На місці спалення у 1889 році йому спорудили пам'ятник.

Однак католицька церква досі не реабілітувала "вільнодумця", адже від своїх поглядів Бруно так і не відмовився. Втім, це не завадило Ватикану в XX столітті реабілітувати Галілея, а також організувати Папську академію наук, побудувати свою обсерваторію і проводити серйозні наукові конференції.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ КАНАЛ В ТЕЛЕГРАМ