У липні НБУ випустив чотири нові колекційні монети з нейзильберу і срібла, про це повідомляють на офіційному сайті регулятора.

Перші 2 монети номіналом 2 гривні викарбувані з нейзильберу і відносяться до серії "Видатні особистості України". Перша присвячена Петру Прокоповичу, а друга - Андрею Шептицькому. Третя – 5-гривнева монета із серії Пам'ятники архітектури, привчена Успенському собору в місті Володимирі - центрі Волинського князівства. Четверта – зі срібла, номіналом 20 гривень. Її присвятили 1000-літтю від смерті князя Володимира Великого.

- Ці монети дуже цікаві й гарні. Але проблема в тому, що їх дуже важко купити. У відділеннямх НБУ взагалі нереально. Лише – на інтернет-аукціонах у колекціонерів, - говорить "Знай" Олександр Олещук, експерт грошей, директор Феодосійського музею грошей. Він розповідає, про особливості інвестування та покупки українських ювілейних монет.

Чому українські ювілейні монети можна купити переважно через інтернет, а не в банках? Адже в 2000-х роках їх продавали в банках за собівартістю.

- У відділеннях Нацбанку ці монети лише для презентацій. Для продажу НБУ їх передає у інші фінустанови. Але до вітрин їх не довозять. Їх скуповують люди, приближені до банківських працівників. Вони збувають колекціонерам їх за в декілька разів вищу ціну. Через це виходить дефіцит монет і їхня вартість знову росте. Заробляють на цьому більше ніж на класичних депозитах.

Популярні новини зараз
Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати Чужі борги можуть стати вашою проблемою: "Нафтогаз" дивує українців "сюрпризами" З 1 травня доведеться виживати без допомоги: кому перестануть виплачувати субсидію
Показати ще

Читайте також Браковані 50 копійок продають за 1200 гривень

На яких монетах найбільше заробили в історії України?

-Найгучніший скандал із продажем монет був у кінці 1990-х. На честь призначення зборів ЄБРР в Києві НБУ 1998 року випустив ювілейну монету номіналом 2 гривні. Одразу після викарбування 10 тисяч цих монет 8 тисяч із них викупила одна особа. Подейкують, це був депутат. Оскільки на ринок колекціонерів пішло всього дві тисячі одиниць монет, то утворився дефіцит і ціна злетіла з п'яти гривень за штуку до трьох тисяч. Перекупник дочекався, поки ця ціна устаткувалася і почав їх збувати потроху. За рік він заробив 24 мільйони гривень. Вартість таких монет і досі висока. Тримається на рівні 2-2,5 тисяч гривень.

Як розповсюджують пам'ятні монети за кордоном?

- За підпискою. Схоже, як виписують газети й журнали. У сусідній Польщі, наприклад, колекціонер має можливість підписатися на 2-3 чи 10 монет однакового зразка. Щойно їх викарбовують, він має їх купити за ціною центрального банку. І немає ніяких спекуляцій. У нас же, очевидно, ніхто не зацікавлений на наведення порядку, бо самі банкіри на цьому заробляють, мабуть, більше ніж наркодиллери на продажу наркотиків.

Яка собівартість карбування ювілейної двогривневої монети із нейзельбиру?

- Максимум одна гривня. Ще на початку 2000-х їх продавали за вартістю номіналу, потім стали – за 6 гривень, далі – за 15. Нацбанк заробляє них у п'ятнадцять разів більше ніж вкладає.

Читайте також Нацбанк випустив срібну монету, присвячену Володимиру Великому

Чи можна розрахуватися ювілейною монетою в магазині?

- Так, можна. На ній є номінал і вона є таким самим засобом розрахунку, як і паперові гроші. У Києві в обміннику валют під Майданом Незалежності був цікавий випадок. Якось прийшов туди злодюжка й просив працівника пункту поміняти золоту монету номіналом 50 гривень на купюри. Той так і зробив. Очевидно грабіжник саме пограбував якогось колекціонера й сам не зрозумів, що та монета була із коштовного металу.

В які монети вигідно вкладати кошти?

-Зараз вкладання коштів є доволі сумнівним. Ті, хто придбав ювілейні монети на початку двотисячних по 2-5 гривень за штуку, зараз у виграші. Можуть продати такі від 80 до 500 гривень. Зараз так не вийде заробити. Вони занадто дорогі. Може їхня ціна й підніметься за років десять. Але, швидше за все, підніматиметься разом із інфляцією. Я розбираюся в монетах, тому приблизно знаю, які із них можуть бути вигідною інвестицією, але толку з цього абсолютно ніякого. Бо я їх ніколи не дістану.

І зрозуміло чому. А подорожчання яких ви передбачили?

- Наприклад, розумів, що дорожчатиме монета, присвячена 10-річчу незалежності України. В неї був невеликий тираж. Але їх почали скуповувати одразу, а цілих сто штук Кучма подарував Путіну, коли той приїхав в Україну. Колекціонерам знову нічого не дісталося.