Зиновій Шалай із села Гряда, Жовківського району, що на Львівщині заробляє щороку 60 тисяч гривень з власного саду. Чоловік має власне господарство "Малиновий рай" та вирощує малину. Частину врожаю збуває уроздріб, частину продає оптом – до ресторанів та кав'ярень.

"Років 20 тому я їздив на заробітки до Польщі. Бачив там велетенські малинники і те, як поляки заробляють на малині. Привіз додому 4 кущі малини, почав розводити – для себе. Сорти виявилися хороші". – Каже Шалай.

10 років тому чоловік вирішив займатися садівництвом професійно. У банку узяв кредит - 3 тисячі доларів. На всі кошти купив біля 300 саджанців. Для вирощування закупив сорти "Маллінг Сидлінг", "Вельяметта", "Поляна". Засадив малиною 50 соток власного городу. Плодоносити малина почала вже наступного року.

"Весь секрет у хороших сортах. Приміром сорт малини "Поляна" буде рясно плодоносити аж до Покрови". – Пояснює Шалай.

Аби покращити врожай та менше затрачати коштів, чоловік перечитав купу літератури. Відкрив для себе метод збереження вологи у ґрунті, а ще розводить спеціальних каліфорнійських черв'яків – вони переробляють біовідходи на гумус.

Популярні новини зараз
Погрожують відключенням та вимагають гроші: українці скаржаться на терор "газовиків" Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone
Показати ще

"У нас ці черв'яки ще малопопулярні, не кожен господар про них знає – а вони надзвичайно корисні для рослин. А хімікатів не застосовую узагалі. Тільки все органічне. По кілька разів на сезон малину окроплюю сумішшю. Котру готую за власним рецептом – перегній, бур'яни та попіл настоюю з протигрибковим препаратом триходерміном на воді. Решта все роблять каліфорнійські черв'яки". – Пояснює.

Раніше Шалай вирощував малину на 50 сотках. Зараз частину саду відвів під інші рослини – смородину, ліщину, цього року спробує вирощувати ягоди Годжі.

Але й 20 соток цілком вистачає для прожиття та заробітку. З однієї сотки садівник збирає у середньому по 120 кілограмів ягоди за сезон.

"Минулого року за кілограм малини у нас на ринку правили 30 гривень. – Пояснює чоловік. – Я трохи спускаю ціну для покупців. Ще трохи можу спустити, якщо ягоди беруть оптом – у мене їх забирають у ресторани та кав'ярні. Малину рекламувати не потрібно – покупці завжди знаходяться. Кілограм віддаю за 25 гривень. Виходить у сезон десь близько 60 тисяч гривень тільки на ягодах. Ще продаю саджанці, але я того заробітку на саджанцях не враховую – то так, для добрих людей". – Каже Шалай.