Керівник ТОВ "Укртермосервіс" Віталій Пилипенко із своїми партнерами винайшов незвичної форми вітряки, що виробляють електроенергію. Фото виставив на своїй сторінці в соціальних мережах. Винахід полтавців підірвав інтернет – вітряки можуть працювати при швидкості вітру 1м/с і вдвічі дешевші за іноземні.

"Це - вітрогенератори, які трансформують кінетичну енергію повітряних мас в електричну енергію. На заході таким нікого не здивуєш, а от у нас поки що з цим проблема" - пояснює Пилипенко.

Українські вчені вирішили збільшити ефективність звичайного вітрогенератора, який можна було б використовувати при мінімальному вітрі і усунути одну із незручностей пристрою - надзвичайну шумність.

"Наша дослідницька група 5 років вивчала і тестувала різні варіанти і моделі. Зупинилися на такій ось формі – вона найефективніша. Її шумність 20 Дб – це рівень шумового фону уночі в селі. Важить конструкція зовсім небагато – до 650 кг. Це важливо, бо більшість вітряків встановлюють на дахах будинків", - каже Пилипенко.

Читайте також: 5 способів знайти гроші на бізнес

Популярні новини зараз
Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо З 28 квітня та до 5 травня: "Нафтогаз" закликав споживачів оглянути газові лічильники З 1 травня доведеться виживати без допомоги: кому перестануть виплачувати субсидію Подорожчає одна з критично важливих комунальних послуг: який тариф хочуть встановити
Показати ще

Основна умова роботи – аби був вітер.

"Вітер є на всій території України. Середня його швидкість – 4 м/с. Вітряк працює від 1 м/с, але ми рекомендуємо встановлювати його в тих місцях, де є вітер 4 м/с і більше. Для цього підійдуть південні області, центральні, Карпатський регіон" - стверджує Віталій.

Установка захищена від негоди – витримує температуру від – 60 до +40 градусів. У випадку сильного урагану має самостабілізацію та електричні гальма. У січні винахід запатентували. Права на винахід отримав торговий дім "Еколайн Енерджи Електронікс". У Полтаві планують налагодити серійний випуск вітряків – ними зацікавилися прості українці і приватні підприємці. Є замовлення з-за кордону.

"Зараз робимо два комплекти вітрогенераторів – потужністю 1,5 кВт та 3 кВт. Але ціна поки що зависока: 150 і 300 тис. грн відповідно. Здешевити не вдається, бо використовуємо дорогі неодимові магніти у генераторі і в підшипниках. Магніти виробляють у Китаї, закуповуємо їх там. Як тільки на них впаде ціна – знизиться і вартість конструкції", - каже Пилипенко.

Читайте також: Винайшли бетон, який відновлюється бактеріями

Виробники попереджують, що такі вітряки зараз вигідні на невеликих підприємствах, і в будівлях, де немає можливості підключитися до мережі чи вартість такого підключення буде зависокою.

"Підприємства сплачують за електроенергію за комерційним тарифом, тому наші генератори у підприємців окупляться за два роки. Для приватного використання вони поки що невигідні. Є сонячні батареї. Власники таких не лише користуються безкоштовною електрикою, але й продають надлишок державі. У виробників вітроенергії такої можливості поки що немає. У Верховній Раді розглядають питання, аби запровадитии таку можливість. Якщо закон буде прийнято, кількість бажаючих забезпечити себе екологічним джерелом енергії і заробити на цьому суттєво зросте", - пояснює чоловік.

Один приватний будинок в середньому використовує до 25 кВт енергії на місяц. Вітрогенератора потужністю 1,5 кВт буде достатньо.

"В Україні є вітрогенератори. Але вони розроблялися давно і працюють тільки при сильному вітрі. Вони занадто шумні, що не дозволяло їх розміщувати поблизу житлових будинків. Так що ніша тут є. Закордонні аналоги коштують від 20 тисяч доларів. Ми ж пропонуємо кардинально нове рішення – установив такий вдома, і вже енергетично незалежний від тарифів та обленерго. Якщо введуть пільги і для вітрогенераторів – можна буде підзаробляти", - пояснює Пилипенко.

У консорціумі "Укріндустрія" підрахували, що площа Каховського водосховища – 215 тис. гектарів. Якщо його спустити – отримаємо 150 тис. гектарів сільськогосподарських земель. Якщо на 8 тисячах га розмістити 10 тисяч вітрогенераторів різної потужності, то можна отримати 21,4 ГВт електроенергії. Вся атомна енергетика України дає 13,85 ГВт електроенергії.