Українці, які спробували оформити субсидію, відчули на собі недолугу систему надання знижок на комунальні послуги.

Юлія з Новоград-Волинського має чоловіка та двох дітей. Разом із свекрухою вони живуть у приватному будинку. Її чоловіка два роки тому звільнили з роботи, сама жінка в декретній відпусткі.

Сім'я подала заяву на оформлення субсидії, але як виявилось з її оформленням родина сплачуватиме набагато більше грошей. – розповідає ТСН.

У минулому місяці газ за лічильником коштував 35 грн. Тепер становить 646 грн, враховуючи "знижки" субсидії їм доведеться платити в 3,5 раза більше - 122 грн.

Те ж саме з холодною водою. Сплачували 17 грн за 2 куб.м, за урахуванням субсидії мають сплатити 33 грн.

Популярні новини зараз
Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову Дешевше, ніж чашка кави: Vodafone запустив пільговий тариф, але не все так радісно ДПС вже готова списати ваші гроші: кому готуватись до примусового стягнення
Показати ще

"Чим більше осіб прописано, тим більше ми маємо споживати. Це нібито я варю не цілу каструлю супу на сім'ю, а кожен сам собі. Та й чи можуть діти колись використати ті 4 куби води?" – говорить жінка.

Постанова про надання субсидій почала діяти з минулого року.

Згідно з нею, норма споживання холодної води, за відсутності централізованого постачання гарячої води, становить 4 куб. м на одну особу на місяць.

Якщо ж родина не використала скільки води, вона все одно платить цю суму.

"Виходить що ми витрачаємо влітку близько 150-180 грн за воду, газ, та електроенергію, а держава нам на ці послуги виділяє аж 750 грн", - додала жінка.

Тільки за електроенергію сім'я платить майже ту саму суму.

Юлія переконана, що не лише їхня родина зштовхнулася з такою проблемою. Багато українців скаржаться на те, що платять вдвічі більше за газ і за воду.

Якщо в людини стоїть лічильник, то він може використовувати і менше. Той факт, що людям пропонують оплачувати соціальну норму споживання, яка перевищує їхнє фактичне споживання - є недопрацюванням Міністерста соцполітики, яке "вхолосту" витрачає бюджет.

Читайте також: Мінфін виділив утричі більше субсидій, ніж минулоріч

В такому випадку має бути письмове пояснення Мінсоцполітики, яке буде призначати субсидію в рамках реального споживання. Це було б логічно, пояснив експерт з ЖКГ Олександр Сергієнко.