Депутати готують нову модель шкільної освіти, за якою в молодших класах навчатимуться п'ять років, а у старших – три. Її презентувала голова парламентського комітету з питань науки та освіти Лілія Гриневич.

На круглому столі, де обговорювали реформу середньої освіти, нардеп розповіла про переваги нової моделі. Йшлося про нововведення 2015-2025 років.

"Ми визначилися геополітично і прямуємо до Європейського Союзу, - зазначила нардеп. – нашим дітям треба стати конкуренто спроможними. Для цього слід оновити зміст шкільної освіти та збільшити тривалість навчання".

За запропонованими змінами, у дитсадок діти ходитимуть до 6 років. Потім 5 років навчатимуться у початковій школі. Середню освіту здобуватимуть 4 роки – до 9-го класу. Після цього учні навчатимуться 3 роки у старших класах. Вища школа поділятиметься за академічним та професійним спрямуванням.

Якщо академічна школа готуватиме учнів до вступу в університет, то професійна передбачає навчання у ліцеях та коледжах. У ліцеї готуватимуть кваліфікованих робітниках, а в коледжах – бакалаврів з професією в руках.

Популярні новини зараз
Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Це має робити кожен, хто має смартфон: чохол і скло на екран не захистять В Україні змінюють правила виплат для ВПО: потрібно принести один документ
Показати ще

"Така модель може викликати спротив з боку професійної спільноти, - зауважила Гриневич. – Вона потребує ефективних механізмів її впровадження".

Дванадцятирічну шкільну систему вже намагалися впровадити з 1999 року. 11-річку повернув уряд Азарова у 2010 році.