Минулого місяця на пожежі, яка трапилася на нафтобазі в селі Крячки, Васильківського району, Київської області загинуло троє рятувальників - Антон Басовский, Андрій Тарасенко і Максим Глазков. До цього випадку ще двоє рятувальників загинули в столиці, при гасінні пожежі на вулиці Саксаганського - Денис Ритов і Андрій Ступаковський. Це тільки в одній області!

Самі рятувальники в соціальних мережах проводять акцію "Бойкот пожежних України" і 16 липня вийшли під стіни Верховної Ради з твердженням, що більше так працювати не можуть

"Знай" провів власне розслідування - чому в Україні гинуть пожежники і чого домагаються рятувальники.

"Я - Горін"

У країні створилася дивна ситуація - роботу тих чи інших служб починають помічати, коли вкрай необхідна їхня професійна робота. Величезна пожежа на нафтобазі розкрила ще один неприємний факт - державі катастрофічно не вистачає грошей на утримання Державної служби з надзвичайних ситуацій. Дається взнаки ще й повна некомпетентність чиновників різного рівня.

Популярні новини зараз
Якщо на гривню більше – субсидію не отримаєте. Який дохід повинен бути для пільги Нова війна, тепер космічна: астрономи розповіли, як НЛО прилетять боротися за воду Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

25 травня пожежні України брали участь в акції в Києві, зібрали понад 3 тисяч підписів і передали їх вищому керівництву. У петиції розповіли про свої проблеми. Але реакції не було. Один з організаторів акції - донецький рятувальник Олег Горін за участь в акції поплатився своєю посадою. Начальство звинуватило його в сепаратизмі.

Читайте також: Пожежа у Черкаському театрі: збитки 83 мільйони гривень

"Я працював начальником караулу в місті Дебальцеве. Був у АТО. Потім Дебальцеве захопили, наші війська звідти вийшли і нас перевели служити в Світлодарськ. У частині стало працювати два начальника варти, ситуація була дещо напружена ", - розповів" Знай "Олег Горін.

У соціальних мережах Олег побачив групу, де українські пожежники закликали об'єднатися.

"Я почав проявляти активність, списався з хлопцями. Коли всі пожежні підписували петицію, я теж приєднався - сам підписав, показав нашим хлопцям. Начальству це не сподобалося ", - говорить рятувальник.

Вже на другий день Олега відвезли в управління, пояснили, що це .... сепаратистська діяльність.

"25 числа я поїхав на акцію до Києва. Начальству, природно, нічого не говорив. Якраз підходив час і в мене закінчувався контракт - думав, що мені його продовжать. Навіть рапорт написав. Мене викликали на атестацію, довго принижували і крили матом, потім сказали - можу йти. Щоб налякати мене, вирішили записати в сепаратисти - мовляв, я своєю активністю підриваю державність. Я написав заяву міністру Миколі Чечоткіну, що зі мною так вчинили і намагаються зробити ворогом народу. Всі мої начальники зараз пишуть на мене папери, заднім числом виносять догани. А за що? За те, що я просто підписав папір, в якому було сказано, що у нас не вистачає людей, порушується робочий день, техніка стара, а керівництво не виконує свою роботу "- розповідає Горін.

Зараз Олег Горін подає до суду. Дуже сподівається, що в Києві, в Міністерстві помітять його і відновлять на посаді.

На підтримку Олега відгукнулися сотні рятувальників з усієї України. Майже з усіх регіонів люди взяли в руки камери і телефони і почали знімати те беззаконня, яке твориться в пожежних частинах. Паралельно українські пожежні запустили флешмоб "Я-Горін" на підтримку колеги, з яким керівництво вчинило не справедливо.

Але найогидніше і найобразливіше в цій історії, що поки рятувальники мітингували в столиці, а Олегу Горіну "шили" сепаратизм, під Києвом почалися масштабна пожежа на нафтобазі в селі Крячки. Вона-то і показала - все те, про що попереджали рятувальники, правда. І якби керівництво ДСНС вчасно відреагувало на протести рядових рятувальників - хто знає, можливо, троє молодих хлопців не згоріли б живцем?

Пожежний у формі листоноші

Самі рятувальники на умовах анонімності погодилися розповісти – що коїться в пожежних частинах і гарнізонах України. Всі переконують - мовчати більше не можуть. Свою роботу люблять, але корупція, непрофесіоналізм і бюрократія вже не просто дістали - за такої системи може поплатитися кожен українець.

Рятувальник Ілля з Харкова близько 20 років працює старшим пожежним-рятувальником. Розповідає, що ДСНС живе не за законами, а за поняттями.

Читайте також: Пожежних, що тушили нафтобазу під Києвом, нагородили за відвагу

"Форму нам видають вкрай рідко. Особливо, зимову. Її в основному отримують ті, хто щойно влаштувався на роботу або ті, хто їде у відрядження. Форму в прямому сенсі доношуємо до дірок. Хоча начальник часто оглядає особовий склад. Кому вже взагалі нема в чому ходити - намагаємося писати рапорти у відділ речового постачання. Зі скандалом щось таки перепадає. Часто розміри не відповідають заявленим, доводиться за свій рахунок ушивати ", - скаржиться пожежник.

Бойовий одяг ("бойовка" - як її називають рятувальники), яка видається пожежним - ще радянського зразка. У комплект йде костюм зварника - брезентовий, просочений парафіном. Поки він новий - ще не промокає.

"Молодим видають старі костюми, які залишилися від тих, хто йде на пенсію", - говорить Ілля.

Костюм зварювальника - єдиний, який має сертифікат якості і дозволений для застосування при гасінні пожеж. Пожежного бойового одягу, який би був сертифікований в Україні, немає.

"Ми в" секонді "самі собі купуємо" беушний "одяг, причому не тільки пожежний. Навіть спецодяг англійських листонош набагато кращий нашого. Може хтось вже звертав увагу на те, що деякі пожежні одягнені в салатового кольору "бойовки"? Це вона і є. Пожежні в чорних "бойовках" зі світловідбиваючими смугами - одягнені в секонд з Брістоля. В Україні майже всі вже в них ходять. У деяких підрозділах начальники знаходили "спонсорів" і їх закуповували відразу на частину або райвідділ "- пояснює Ілля.

Здорово відчувається в частині нестача кадрів.

"У пожежній частині, є пожежна машина - ще вона називається відділення або, по-старому, ХОД. На ній повинні виїжджати: водій, командир відділення, пожежний першого, другого, третього номера і четвертого номера. У кожного з них є свої функціональні обов'язки, які розписані в табелі бойового розрахунку. Це дуже потрібно при виїзді на пожежу, інакше ефективність роботи відділення різко погіршується і порушується техніка безпеки. Так от, рідко коли присутній навіть пожежний другого номера, не кажучи вже про 3-ій і 4-ий. І це аж ніяк не тому, що немає бажаючих працювати, бажаючих дуже багато, навіть за таку мізерну зарплату. Є інша причина.

Наприклад: на область передбачено 100 чоловік, службовців в ДСНС (я беру умовну цифру). З них 20 має працювати в управлінні, 30 в інспекції та 50 в службі пожежогасіння. Вирішили зробити ще й службу порятунку - адже тепер ми не просто пожежники, а віднедавна, ще й рятувальники. Автомобілі купили для цієї служби, а людей штатом не передбачено. Сказали, що людей повинні брати з служби пожежогасіння. Тобто, нам ще закидають в обов'язки виконувати ще й роботу рятувальників - з пожежних машин частина людей пересадили на аварійно-рятувальні автомобілі (АРА) та автомобілі першої допомоги (АПП). Плюс в Управлінні додали нові відділи та посади з управління, координації та взаємодії служб. І тепер бачимо інший розклад: в управлінні працює 25 осіб, в інспекції 30, в рятувальній службі 10, у службі пожежогасіння 35. Загальна кількість залишилося як і раніше 100 чоловік. Причому пожежним дописали слово "рятувальник" і ми виконуємо додаткові функції за ту ж зарплату "- розповів Ілля.

Пекло на нафтобазі

Пожежник з Київської області Роман зізнається, що на даний момент його зарплата офіцера 2500 гривень.

"Не вистачає елементарних речей – крагів - рукавиць, бойовок. В ідеалі ми купуємо просто одні звичайні рукавички, яких вистачає на одну пожежу середньої тяжкості - природно, все за свій рахунок. Якісні краги коштують дорого. Якщо нам видає щось наша служба - то такі краги для роботи не придатні ", - розповідає пожежник.

Роман один з тих, хто був на пожежі на нафтобазі під Васильковом.

"Це було просто пекло. Загасити не могли - не вистачало техніки, організації роботи та людей. Безліч недоліків вилізло назовні. Наприклад, катастрофічна нестача ТК- 800 - це тепловідбивні костюми, які повинні витримувати температуру 900 градусів - а вони такої температури не витримували. Такі костюми одягаються, як правило, при дуже масштабних пожежах з високими температурами. У такому костюмі пожежний повинен знаходиться у вогні 5 хвилин, після чого його мали змінити. Насправді у нас такі костюми вже давно непридатні та подерті, вони давним-давно свій термін експлуатації відпрацювали ... На нафтобазі у нас не було і цих костюмів. І не було людей, які міняли б пожежних у вогні "- каже Роман.

В інтернеті він знаходить костюм "Індекс-3". Його вартість - понад 11 000 гривень.

Як рятувати, якщо немає навіть драбин?

Один з тих, хто не побоявся повстати проти системи і вимагати зміни - командир відділення 19-ої державної пожежно-рятувальної частини міста Київ - Максим Тимченко.

"Наш начальник каже, що в порівнянні з іншими областями - у нас просто Голлівуд. Це легко пояснити - більшість фірм зареєстровані в столиці, навіть ті, які знаходяться на околицях або в Чернігові, наприклад. За рахунок цього краще підтримуються ремонти, можна дістати запчастини до автомобілів. Хвора тема завжди для нас - це піноутворювач. Він коштує дорого, відчувається недофінансування. При великій пожежі, це відразу ж вказує на всі наші больові точки. Так було і під Васильковом ", - каже Максим.

Крім піноутворювача, не вистачає також рукавів.

Читайте також: Серія вибухів на трубопроводах в Туреччині: підозрюють курдських сепаратистів

"На наш гарнізон обіцяли 2 кілометри з гуманітарки. Але вже, напевно, не дадуть - відвезли на Донбас. А 2 кілометри рукавів на гарнізон - це просто смішно. Тому що у нас є автомобілі, де має бути тільки на ньому одному 2 кілометри рукава, а там метрів 150 його від сили"- каже пожежник.

Ті костюми, які пожежники використовували на палаючої нафтобазі - просто згоріли. Саме з ними пожежні вийшли 16 липня до Верховної Ради.

"Дуже не вистачає автодрабин. У нас на Лівому березі столиці їх всього 2. При тому, що одна з них дуже коротка, а інша дістає тільки до 9 поверху. За всіма правилами ми повинні працювати з двох сторін, якщо раптом пожежа, скажімо, на 12 поверсі - одна ланка проникає зовні в палаючу точку за допомогою драбини, друга ланка заходить зсередини ... Але як це зробити, якщо сходів у нас немає і метражу їх не вистачає? "- зізнається пожежник.

Чому немає профспілки?

У плані соціального захисту - рятувальники найбільш незахищена категорія, в порівнянні з міліціонерами або військовими.

"Людина, яка віддав пожежній охороні 20 років (зараз цей термін збільшили до 25 років), виходить на пенсію і отримує 1300 гривень. Врахуйте, що при цьому він втратив здоров'я - більшість з нас виходить на пенсію з хворими легенями або шлунково-кишковим трактом. Передбачено, що якщо пожежник знаходиться на пожежі більш 3 годин, у нього має бути питна вода. Але нічим таким нас не забезпечують. Нещодавно в Чорнобилі гасили - кожен брав з собою їжу і воду. Зараз наші хлопці чергують на згорілій нафтобазі - все знову за свій рахунок ", - говорить рятувальник.

Безкоштовної медицини або санаторію також немає. За 7 років роботи Максима Тимченка від частини в санаторій їздила всього одна людина. Медкомісії за свій рахунок. Про державний житло для іногородніх і говорити не доводиться.

"У нас є службові квартири, але в них живуть чиновники з відомств. При чому, навіть ті, які мають своє житло! Крім того, службові квартири примудряються здавати в оренду",- говорить Тимченко.

Проблеми з житлом більшість керівників вирішує просто - іногородніх без житла просто не беруть на роботу.

Ще на початку року Максим Тимченко склав документ, в якому виклав всі проблеми, виклав відео. Інші пожежні підхопили - тему винесли в пресу, а після пожежі на нафтобазі, на проблеми рятувальників звернули увагу не лише чиновники, а й суспільство.

"Ми розуміємо, що грошей немає, що все відразу змінити неможливо. Єдине, про що просимо - дозвольте нам створити свою профспілку пожежників, громадянську організацію, що складається з таких же, як я, простих рятувальників з усієї України. Ми могли б доповідати в Міністерство, що творитися тут, на місцях, в кожній частині або гарнізоні і таким чином побороти корупцію. Від цього виграли б усі. Будь-який керівник задумався б - чи варто відмивати гроші, списувати і продавати, примусово страхувати або брати хабарі перед прийомом на роботу "- говорить Тимченко.

Але виявилося, що в міністерстві створення профспілки заборонено.

Читайте також: В Харкові за ніч ліквідували масштабну пожежу (фото, відео)

"У травні нам сказали, що раз у міліції є, значить і у нас буде. Але далі слів справа не зрушила. Нам відповіли, що для цього зараз не час. Міністр Чечоткін порадив підключати юристів. Але ж у нас в міністерстві вони є. Чечоткін відповів, що вони працюють тільки на користь ДСНС. На що я запитав у нього: а ми хіба не ДСНС? У відповідь мовчання. Фактично, юристи при ДСНСпрацюють на те, щоб нас просто принизити з нашою ідеєю про профспілку", - зазначає Тимченко.

Гей ви, там, нагорі!

Профспілка пожежних України не вигідна нікому - ні місцевому начальству, ні Міністерству.

29 липня Голова ДСНС України Микола Чечоткін представив особовому складу одеського гарнізону Головного управління ДСНС в Одеській області нового керівника. Ним став генерал-майор Віктор Федорчак.

Раніше він обіймав посаду головного рятувальника Кіровоградської області. І прославився в інтернеті тим, що змушував рятувальників під час бойового чергування переносити меблі зі своєї квартири, а ще в мережу потрапило відео величезного особняка чиновника Федорчака в престижному районі Кіровограда, зробленого з дерев'яного зрубу.

Головний рятувальник Черніговскгой області Юрій Бреус також засвітився в інтернеті - рядові пожежники ще раніше виклали в мережу відео, на якому полковник Бреус ставить інспекторам пожежного захисту плани по "вибиванню" грошей у приватних підприємців.

Перший заступник начальника Головного управління ДСНС України в Полтавській області, полковник Олег Горбенко на рідній Полтавщині створив ТОВ "Пожежне спостереження" та укладає договори з підприємцями на надання сумнівних послуг. Зокрема компанія зобов'язується з моменту підписання договору проводити цілодобове спостереження за сигналами, які надходять від їх обладнання, розміщеного у замовника. А в разі отримання сигналу "тривога" зробити відправлення сигналу на централізований пульт ДСНС. У разі отримання діагностичного сигналу, сповістити абонента по каналах зв'язку, які обумовлені в договорі. Проблема полягає в тому, що у ДСНС немає централізованого пульта, а в підрозділах полтавських рятувальників ніколи не було і немає апаратури для прийому сигналів від "Пожежного спостереження"

Зате вартість послуг ТОВ зашкалює - 300 - 500 гривень для невеликих об'єктів і до 10000 гривень для великих підприємств.

Але нинішнє керівництво ГСЧС на ці факти ніяк не реагує.

А суспільство, байдуже спостерігає за протестами вогнеборців і ніяк не зрозуміє, що кожен з нас, в будь-який момент може опинитися на самому останньому поверсі висотки, охоплені полум'ям, або в понівеченому автомобілі і говорити про проблеми рятувальників дуже потрібно вже зараз.