У США на 99 році життя помер видатний дослідник Голодомору та загалом історії радянського періоду Роберт Конквест.

Це сталося 3 серпня у будинку історика в Пало-Альто (Каліфорнія), пише The Telegraph.

Конквест народився 1917 року у Великій Британії. Брав участь у Другій світовій війні, до 1956 року працював на дипломатичній службі. Після цього став письменником.

Дослідник 1968 року завершив роботу над книжкою "Великий терор: сталінські чистки 30-х", яка грунтувалась як на офіційних радянських даних, так і на свідченнях українських і російських утікачів від радянського режиму.

1986 року Конквест опублікував книжку "Жнива скорботи: радянська колективізація і терор голодом", що розповідає про Голодомор в Україні та на деяких інших територіях СРСР.

Популярні новини зараз
Нова війна, тепер космічна: астрономи розповіли, як НЛО прилетять боротися за воду Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone
Показати ще

Читайте також: На Київщині збирають гроші на пам'ятник Юрію Вербицькому

Дослідник одним з перших передбачив розпад Радянського Союзу.

У 2005 році він був нагороджений найвищою цивільною нагородою у Сполучених Штатах Америки - "Президентською медаллю Свободи".

Президент України Віктор Ющенко за вагомий особистий внесок у дослідження голодоморів в Україні у 2005 році нагородив Конквеста орденом князя Ярослава Мудрого V ступеня.