Кількість офіційно зареєстрованих безробітних в Україні становить близько пів мільйона осіб. Такі дані наводить заступник директора департаменту ринку праці міністерства соціальної політики Оксана Мовчан.

"Криза зумовлена передусім зростанням кількості внутрішніх переселенців. Адже багато українців переїхали з окупованого Криму та зони проведення АТО. На початку минулого року на одне вільне місце претендувало близько 5 осіб, а зараз вже 10" - каже Оксана Мовчан.

Тим часом українські роботодавці запевняють – українці сподіваються заробити за кордоном гроші і нехтують вітчизняним ринком праці.

"Через кризу та складну політичну ситуацією потік робочої сили за кордон зріс у декілька разів. Як і раніше, популярністю у українських заробітчан користуються країни близького зарубіжжя – Росія, Польща, країни Прибалтики. Українці можуть розраховувати на безпроблемне працевлаштування в Данії, Фінляндії, Польщі. Канаді, Австралії, Росії, Норвегії та США. Але є нюанси. Приміром, менше українців того річ і цього року просяться на заробітки до Росії. Все через курс долара. Росіяни платять зарплату в рублях, але курс рубля упав, тому чимало заробітчан скаржаться, що заробляють лише на дорогу та прожиття" – розповідає, керівник агентства з працевлаштуванням за кордоном "Персонал" Дмитро Барилюк.

Враховують закордонні роботодавці ситуацію з мобілізацією в Україні, на деяких польських підприємствах, де раніше працювали чоловіки, поляки вирішили брати жінок. Побоюючись, що через мобілізацію місця можуть довго пустувати або буде плинність кадрів.

Популярні новини зараз
Повинні з'явитися без повістки: кого чекають у ТЦК з 1 квітня Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Нова смертельна хвороба набирає обертів - "корона" допомогла їй обійти імунітет
Показати ще

"Через великий потік робочої сили, закордонні роботодавці підвищили свої вимоги та скидають заробітну платню. Приміром, в тій же Польщі зарплатня заробітчанина впала на 15 – 20%. А самі поляки вже не беруть занадто молодих чи занадто літніх заробітчан, не запрошують, як раніше, сімейні пари. Можуть вимагати навіть на некваліфіковані роботи певної кваліфікації."

Виріс попит серед українців на тривалі дорогі контракти. Такі пропонують укладати закордонні компанії висококваліфікованим спеціалістам – зазвичай на декілька років. Самі українці намагаються все частіше "зачепитися" за кордоном – подають після деякого часу документи аби отримати вид на проживання в країні.

Не дивлячись на всі запевнення експертів, що в Україні на ринку працевлаштування затяжна криза, подальші перспективи знайти роботу і зробити кар'єру без виїзду за кордон все-таки є. Фахівці прогнозують брак кадрів в Україні в зв'язку з панікою та відтоком робочої сили за кордон.

"Протягом останніх років в Україні не спадає попит на робітничі спеціальності. Зараз не вистачає токарів, слюсарів, фрезерувальників, зварювальників, електриків та сантехніків. Розумію, що звучить це дивно, але спробуйте подзвонити у ЖЕК і замовити сантехніка чи електрика – вас у більшості випадків поставлять в чергу – і не через те, що сантехнік не хоче прийти до вас, а через велику чергу. Молодь робітничі спеціальності вважає не престижним, тому рідко йде навчатися на слюсаря чи електрика. Між тим, таких фахівців перехоплюють відразу або великі державні підприємства, або приватні фірми."

Традиційно з кожним роком збільшується попит на фахівців IT-сфери. Також розвивається сільське господарство, яке потребує висококваліфікованих робітників: агрономів, інженерів, зоотехніків, трактористів, комбайнерів.

Також скаржаться роботодавці на брак офіс-менеджерів та секретарів.

"Таких працівників з першого погляду у нас удосталь. Проте реально кваліфікованих дуже обмаль. Дуже часто секретар не вміє спілкуватися з людьми, не знає основ діловодства, не кажучи вже про іноземну мову. Багато керівників вимушені приймати на цю посаду абикого, бо без секретаря чи офіс-менеджера ніяк. Але водночас усі в один голос заявляють, що із радістю поміняли б робітника на більш кваліфікованого" - каже Дмитро.

Через глобальне реформування державних органів у молоді буде реальний шанс зробити кар'єру в державній службі. Нещодавно керівництво МВС анонсувало набір нових співробітників. Скоро подібна реформа торкнеться і інших областей. Набір нових робітників також анонсувала і служба безпеки України. Незабаром країну очікує і реформа ЖКГ, що призведе до ротації кадрів.

Всупереч розповсюдженій думці, що мобілізація - це обов'язкова м'ясорубка війни, ні роботодавці, ні професійні військові так не вважають. У Міноборони вже озвучили, що завдяки мобілізації вони спробують провести ротацію людей, а також створити резерв збройних сил. Крім традиційних військових спеціальностей, на фронт потрібні також будівельники, медики, психологи та волонтери.

"Це хороший спосіб в критичній ситуації зробити кар'єру. Я взагалі рекомендував би людям, котрі зараз сидять без роботи активно займатися волонтерством чи громадською діяльністю. По-перше це буде хороший досвід, по-друге у нас вже майже рік іде війна і дехто з командирів та волонтерів встиг зробити кар'єру – тому що їх та їхню роботу помітили" - запевняє Барилюк.

Молоді, котра навчається або знаходиться на початку кар'єри, Дмитро Барилюк радить не цуратися роботи і додаткового навчання.

"Паралельно здобувайте робітничу спеціальність. За рік чи два така людина, навіть при затяжній кризі в країні, зможе знайти роботу якщо не в Україні, то за кордоном точно."