У ніч на 8 серпня 2008 року збройні сили Грузії розпочали "операцію з наведення конституційного ладу" на території самопроголошеної республіки Південна Осетія. Тодішній президент Росії Дмитро Медведєв у відповідь оголосив про "примус грузинської влади до миру". У наступ пішли 150 російських танків, авіація почала сипати бомбами на грузинські міста.

Сьогодні виповнюється сім років з початку військового конфлікту між Грузією і Росією у Південній Осетії.

Після серії провокацій осетинських бойовиків, які включаючи обстріли грузинських сіл з важкої артилерії, в ніч на восьме серпня грузинські війська почали військову операцію в Південній Осетії.

У конфлікт втрутилася Росія. Вона під приводом захисту російських громадян ввела в республіку 58-у армію і підрозділи повітряно-десантних військ

Росія почала масово видавати паспорти осетинам і на початок війни майже всі жителі регіону були "російськими громадянами".

Популярні новини зараз
Повинні з'явитися без повістки: кого чекають у ТЦК з 1 квітня Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

Після 5 днів бойових дій російська армія витіснила грузинських військових з регіону.

Читайте також: Російські кіберзлочинці атакували Міноборони США

Перші колони російської армії, за інформацією грузинської сторони, увійшли на територію Грузії значно раніше, приблизно 5 чи 6 серпня.

Президент Грузії Міхеїл Саакашвілі отримав інформацію про те, що колона бронетехніки 58-ї армії перетнула кордон в районі Рокського тунелю. Після чого грузинський лідер змушений був віддати наказ про початок операції проти російських загарбників та їх південноосетинських маріонеток.

Військові дії поширилися далеко за межі Південної Осетії на інші грузинські міста та Абхазію. З'єднання абхазьких загонів та російських "добровольців" атакували позиції грузинських військ та захопили Кодорську ущелину.

Після окупації частини Грузії російськими військами та етнічних чисток грузинських сіл навколо Південної Осетії за участі міжнародних посередників було досягнута угода припинення вогню. Бойові дії завершились 12 серпня.

Читайте також: Росія хоче трибуналу для США за В'єтнамську війну

Росія, згідно з домовленостями, мала вивести свої війська до 1 жовтня 2008 року

За офіційними грузинським даними, в конфлікті з грузинської сторони загинули 413 осіб. Серед них, 166 військових, 16 поліцейських і 220 цивільних осіб, поранення отримали 2234 людей.

Через сім років після вторгнення під російською окупацією перебуває 20% території Грузії. Росія й надалі ігнорує свої зобов'язання. Вона значно зміцнила свої військові бази, незаконно розміщені в окупованих регіонах Грузії, та збільшила кількість військовослужбовців і важкого наступального озброєння.