В Україні будуть виготовляти протези верхніх кінцівок для учасників АТО за біонічною технологією.

Про це в ході прес-конференції розповів директор компанії "Ортотех-Сервіс ГмбХ" Олександр Стеценко.

"Це технологія біонічного протезу 2-го покоління. Це дуже складна технологія. Наші спеціалісти давно цікавилися нею, була проведена підготовча робота, навчання, підготовка спеціалістів, ми отримали сертифікати. Зараз можемо не тільки виготовляти, але й проводити сервісне обслуговування", - сказав Стеценко.

За його словами, протез, виготовлений за цією технологією, має 14 видів захвату. Ним можна виконувати рухи, які потребують точності, наприклад, відкривати двері ключем, працювати компьютерною мишкою, тримати крихкі речі.

"Це перший крок, який ми зробили в інтеграції України в світові технології протезування. Головне - надавати суто технологічну, за світовими стандартами допомогу", - сказав на прес-конференції перший заступник міністра соціальної політики України Василь Шевченко.

Популярні новини зараз
Війна не закінчиться ні в 2024, ні навіть у 2025: переможниця "Битви екстрасенсів" розповіла про вихід на кордони 1991 року Деяким пенсіонерам виплатять гроші за старі "недоліки" В Україні змінюють правила виплат для ВПО: потрібно принести один документ Українських пенсіонерів звільнили від земельного податку, дали знижку на ЖКП: хто у списку
Показати ще

Крім того, Стеценко повідомив, що для того, щоб користуватися цим протезом, потрібна спеціальна підготовка пацієнта та тренування. Компанія "Ортотех-СервісГмбХ" отримала від Благодійного фонду "Ukraine Aid" тренувальний біонічний протез, який буде використовуватися при підготовці бійців, що втратили верхні кінцівки.

"Наша мета - змінити життя воїнів, які постраждали. Щоб їхнє життя повернулося до того рівня, який вони можуть собі дозволити, маючи вже такі пошкодження", - сказала представниця БФ Ukraine Aid Наталія Трембач.

За ії словами, компанія-виробник RLS Steeper надала велику знижку на цей протез, а кошти на нього допомогла зібрати українська діаспора в Великобританії.

"Якщо ця технологія зайде в Україну, ми зможемо протезувати бійців в Україні, та надавати їм сервісне обслуговування", - сказав голова Держслужби у справах ветеранів війни та учасників АТО Артур Дерев'янко.

Читайте також: З пляшок і кришок "зроблять" протези для бійців АТО

За його словами, зараз протезування верхніх кінцівок потребують 307 людей. Сума, яку виділяє держава на протезування однієї кінцівки, збільшена з 500 до 900 неоподаткованих мінімумів. Також зараз готується відповідний законопроект та розпорядження уряду щодо збільшення цієї суми до двох млн грн.