Російські солдати активно шукають нові методи, щоб не їхати воювати на схід України.

Як повідомляє Al Jazeera, загалом солдати платять хабарі, щоб "відкосити від служби на Донбасі". Їх також можуть посадити за дезертирство.

Журналісти телеканалу поспілкувалися з контрактним солдатом Збройних сил РФ, частина якого розташована в місті Майкоп. Його звинуватили в дезертирстві та загрожує йому до десяти років в'язниці.

Його адвоката Тетяну Чернецьку в російських ЗМІ звинувачують у пліткарстві та поширенні неперевіреної інформації.

"За звільнення у солдатів вимагають гроші. Про це говорять відкрито на плацу. Нам сказали: якщо хочете звільнитися, платите своїм командирам", - розповідає Олександр.

Популярні новини зараз
У МВС попередили водіїв: для керування авто потрібно пройти спецпроцедуру – інструкція "Більше не платимо...": українці повелися на жорсткий обман щодо доставки газу Є чим пишатися: який вигляд має перший український позашляховик, який плутають з іномаркою Київстар раптово змінює тарифи: що стосується всіх абонентів
Показати ще

З військової бази Олександра таких, як він, було п'ятеро, які написали рапорти про відставку, коли дізнались про відправку на Донбас. Загальна кількість таких випадків серед російських "дезертирів" складає 60.

У сюжеті розповідають про те, що солдат, які все таки повертаються зі сходу України живими, залякують за відмову мовчати.

"Вперше про це заговорив солдат Павло Тимченко, якого посадили. Його силоміць змусили відмовитися від своїх свідчень і визнати свою провину. Тепер він на волі, але він зовсім зламаний. Інші хлопці теж бояться", - говорить адвокат Олександра.

Читайте також: Прикордонники затримали бойовика "війська донського" (відео)

Нагадаємо, що російські чиновники, зокрема президент Володимир Путін та глава МЗС Сергій Лавров неодноразово наголошують на тому, що на сході України немає російських військових.

Нещодавно ОБСЄ зафіксувала 20 вантажівок з грузом 200, які поїхали з Донбасу в Росію. Більше того, в українському СІЗО перебувають полонені спецназівці Олександр Александров та Євген Єрофеєв, яких затримали 16 квітня під Щастям Луганської області.

Вони зізнались у тому, що служать у російській армії, але Росія від них активно відхрестилась.