"Виходячи зі смертельної небезпеки, яка нависла над Україною, в зв'язку з державним переворотом в СРСР 19 серпня 1991 року, продовжуючи тисячолітню традицію державотворення в Україні..."

- це перші рядки Акту проголошення незалежності України, принятого 24 серпня 1991 р.

Вперше День Незалежності України відзначають 16 липня 1991 року — в пам'ять про те, що рік тому — 16 липня 1990 року — Верховна Рада Української РСР ухвалила Декларацію про державний суверенітет України.

"Сто тисяч молодих воїнів мають складати присягу неіснуючому Союзу. Прийняття тексту присяги на вірність народу України невиправдано затягується".

30 вересня 1991 р. - початок першого призову українців до Збройних сил України. Текст присяги приймуть тільки через 66 днів.

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Астролог побачив у травні "лихо" для України На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого
Показати ще

"Я пройшов Голгофу". 7 квітня 1992 р. Митрополита Київського і всієї України Філарета (Денисенка) Архієрейський Собор УПЦ (за його відсутності) усуває з посади і обирає нового предстоятеля УПЦ (МП) — Володимира (Сабодана). Він є митрополитом Ростовським і Новочеркаським (РПЦ). Москва і далі використовуватиме релігію для поширення пропаганди в Україні.

"Президент Франції Франсуа Міттеран сказав: "Синку, не вір цьому документу, тебе обдурять", - зізнається пізніше Леонід Кучма.

5 грудня 1994 р. США, РФ і Велика Британія підписують Будапештський меморандум - міжнародну угоду про без`ядерний статус України. Країни зобов'язуються:

- поважати незалежність, суверенітет та існуючі кордони України;

- утримуватися від загрози силою, її використання проти територіальної цілісності/політичної незалежності України;

- ніяка їхня зброя ніколи не буде використовуватися проти неї, крім цілей самооборони або будь-яким іншим чином згідно зі Статутом ООН;

- домагатися негайних дій з боку Ради Безпеки ООН з метою надання допомоги Україні, якщо вона стане жертвою акту агресії чи об'єктом погрози агресією з використанням ядерної зброї.

"Є тільки один Крим — український", - Станіслав Кульчицький, український історик.

17 березня 1995 р. Кучма підписує Закон "Про Автономну Республіку Крим". Конституцію республіки, прийняту в 1992 році, скасовують, а пост президента - ліквідовують.

Слово "гривня" походить від прикраси з золота або срібла у вигляді обруча, який носили на шиї (тобто — на "загривку").Перше згадування "гривні" у значенні грошової одиниці зустрічається в "Повісті минулих літ" - йдеться про VIII-ІХ ст. нашої ери.

2-16 вересня 1996 р. в обіг введено національну валюту України гривню та її соту частку - копійку. Літерний код валюти - UAH, цифровий код — 980, скорочена назва — грн.

Тіло голови Української міжбанківської валютної біржі із вогнепальними пораненнями сусіди знаходять у ліфті. Через три роки у вбивстві зізнається 29-річний Сергій Кулєв, член донецької "банди Кушніра". Його засудять до довічного ув'язнення.

22 квітня 1998 р. вбили екс-главу Національного банку України 62-річного Вадима Гетьмана

25 березня 1999 р. В'ячеслав Чорновіл і його водій Євген Павлов на автомобілі "Тойота" зіткнулися з автомобілем КамАЗ. Це стається на п'ятому кілометрі траси Бориспіль - Золотоноша.

"Версія замаху як причина його загибелі не розглядається", - скаже наступного дня міністр МВС Валерій Кравченко.

Провести Чорновола в останню путь 29 березня 1999 збереться більш як 200 тис. чоловік з усіх куточків України. Труну з тілом В'ячеслава Чорновола понесуть на руках від Володимирського собору до Байкового кладовища.

У 2000 році головний свідок Іван Шолом, який знаходився в кабіні самоскида, несподівано помре від серцевого нападу.

15 грудня 2000 р. зупиняють експлуатацію Чорнобильської АЕС. Третій блок ЧАЕС знаходиться в найбільш ідеальному стані за всю історію своєї роботи. І за багатьма параметрами перевершує свої аналоги на Ленінградській, Смоленської та Курської АЕС. А рішення його закрити є політичним.

"Мужики, які, пройшли вогонь, воду і мідні труби, плакали ридма", - скаже пізніше один зі співробітників.

19 грудня 2000 року акція протесту проти дій влади "Україна без Кучми" вивела на Майдан Незалежності тисячі людей. В центрі Києва встановлюють наметове містечко. Вимагають відставки чинного президента.

9 березня акцію припинять силовим шляхом. 19 учасників звинуватять у "спричиненні великої матеріальної шкоди державі" та "заподіянні тілесних ушкоджень значній кількості працівників міліції". Активісти отримають різні терміни ув'язнення (від 2 до 5 років).

За чотири місяці до цього розпочався скандал із "плівками Мельниченка" - аудіозаписами колишнього майора Управління держохорони з кабінету Кучми.

Президента звинуватили в замовленні вбивства журналіста Георгія Гонгадзе. У 2001 році - в незаконному продажі зброї та радіолокаційних систем "Кольчуга" до Іраку.

4 жовтня 2001 р. літак Ту-154 авіакомпанії "Сибір", який летить з Тель-Авіва до Новосибірська, зникає з екранів радарів. Згодом у Чорному морі знайдуть частину багажу та деталі внутрішнього оздоблення літака. Загинули всі 66 пасажирів (з них 51 громадян Ізраїлю,15 - Росії) та 12 членів екіпажу.

Катастрофа стається в момент проведення бойових пусків ракет під час спільних українсько-російських навчань з ППО.

"В небі стало якось дуже тихо. І я подумав, що літак вже відлетів. Потім із жахом побачив, як він наближається до землі. Поруч було досить багато людей", - поділиться спогадами про Скнилівську трагедію один з очевидців. Вона стається 27 липня 2002 р. на аеродромі під Львовом. У натовп глядачів падає винищувач Су-27УБ. Гинуть 78 осіб (серед них 28 дітей), травмуються близько 250 людей. За кількістю загиблих - це найбільша катастрофа в історії авіаційних шоу.

30 вересня 2003 р. населення Тузли не перевищує сорок чоловік. Росія раптово починає будувати дамбу від станції Тамань Темрюкського району Краснодарського краю в напрямку до острова. Хоче приєднати острів до складу РФ. Мовляв, до 1925-го Тузла була частиною Таманського півострова, а островом стала в результаті сильного шторму.

Російські будівельники в три зміни зводять дамбу, досягають українського прикордонного понтона. Київ заявляє, що у разі подальшого просування, буде відкрито вогонь на ураження. Обидві сторони стягують війська, а у грудні конфлікт розв'яжуть мирним шляхом. На Тузлі обладнають сучасну українську прикордонну заставу.

15 травня 2004 р. співачка Руслана перемагає на конкурсі "Євробачення" у Стамбулі. Сингл "Дикі танці", що приносить їй перемогу, визнають у більш ніж двадцяти п'яти країнах. Дев'яносто сім тижнів Руслана буде лідирувати у чотирнадцяти різних чартах Європи.

"Не за Ющенка, а проти Януковича"

22 листопада 2004 р. "Помаранчева революція" починається як реакція на масові фальсифікації, що вплинули на результат виборів. Близько сотні тисяч людей щодня мітингують на головній площі столиці. Харчуються, гріються в наметах, ночують в торгових центрах. Вони прийшли відстояти свій вибір, всупереч неймовірному протистояння влади.

За результатами повторного голосування, яке відбудеться 26 грудня, переможе Віктор Ющенко. Спроба прихильників Віктора Януковича опротестувати результати виборів закінчиться нічим.

23 січня 2005 року Віктор Ющенко офіційно складе присягу і заступить на посаду президента.

Найбільше українців загинуло у Київській (майже 15% населення) та Харківській областях. Кількість людських втрат становить 3 мільйони 941 тисяча осіб.

28 листопада 2006 р. Верховна Рада ухвалює закон, яким визнає Голодомор 1932-1933 рр. геноцидом українського народу.

"Ті, хто хоч раз вдихнули велику концентрацію газу метану або вуглекислого газу, відразу впали мертвими" - 18 листопада 2007 р. вибух газової суміші в шахті ім. Засядька забирає життя 106 гірників, ще 66-х госпіталізують. Дев`ять тіл так і не знайшли.

Техногенну катастрофу назвуть найбільшою в історії України.

3 лютого 2009 р. Україна програє судову суперечку з Румунією за шельф острова Зміїний. Міжнародний суд у Гаазі відмовляється проводити делімітацію українсько-румунського кордону від острова, як крайньої точки держави, на чому наполягає українська сторона. Значна частина багатого нафтою і газом шельфу відходить Бухаресту.

9 березня 2012 р. троє молодиків зґвалтували 18-річну Оксану Макар, приховуючи злочин, намагаються задушити, а потім спалити її. Попри страшні опіки (55% тіла), дівчина виживе і дасть свідчення. Але через три тижні помре в Донецькому опіковому центрі від зупинки серця.

За півроку Центральний районний суд Миколаєва винесе рішення про покарання вбивць: Євгену Краснощоку - довічне ув'язнення, Максиму Присяжнюку - до 15 років позбавлення волі, Артему Погосяну - до 14 років позбавлення волі.

"Ось так і народжуються легенди. Про чоловіків на великих машинах, з термосом і бутербродом. Які не чекають прохань, а пропонують допомогу самі", - 22 березня 2013 р. кияни застрягають в кілометрових заторах, ночують у своїх авто. Незнайомі між собою люди відкопують та допомагають штовхати автомобілі, відпоюють гарячим чаєм тих, хто застряг у сніжних пастках. Влада взагалі не бере участі в порятунку громадян.

В Києві йде найбільший, за всю історію метеоспостережень, снігопад. Протягом доби випадає понад 50 мм опадів, що дорівнює місячній нормі. В місті оголошують надзвичайну ситуацію.

"Сьогодні близько четвертої години ранку Євромайдан припинив своє існування через атаки "Беркута". Людей вивозять "швидкими", - так починається національно-патріотичний протест після силового розгону студентів на київському Майдані 30 листопада 2013 р.

За дев`ять днів до цього в Україні розпочалися мирні протести через непідписання Януковичем Угоди про асоціацію між Україною та Євросоюзом.

"Його вбивали через походження із західної України - міста Львова, його розмову українською, через те, що він був "бандерівцем", "западенцем", з мотивів національної ворожнечі", - скаже на суді адвокат 50-річного Юрія Вербицького.

21 січня 2014 р. науковця викрадають невідомі з Олександрівської лікарні. Тіло наступного дня знайдуть в лісосмузі біля села Гнідин Бориспільського району Київської області. За відеосвідченням друга Юрія Вербицького Романа, при упізнанні стане очевидним, що ноги перебиті — видно кістки, вся спина синя, обличчя розбите, ребра випирають з правого боку зі шкіри. Офіційною причиною смерті лікарі назвуть — переохолодження.

Наступного дня на Майдані вб'ють 20-річного Сергія Нігояна з села Березнуватовка Дніпропетровської області та білоруса 25-річного Михайла Жізневського. Упродовж січня-лютого 2014 року загине 123 особи, ще 27 — і досі вважаються зниклими без вісті.

1 рік, 4 місяці, 17 днів триває війна на сході України.

"У зоні конфлікту на сході України, починаючи з середини квітня 2014 року по 27 липня 2015 року, вбито 6 832 людини (як військових, так і цивільних осіб) і 17 087 отримали поранення", - йдеться в щомісячному звіті Організації Об'єднаних Націй (ООН) з координації гуманітарної діяльності.

7 квітня 2014 року в.о. президента Олександр Турчинов, у зв'язку із захопленнями адміністративних будівель у Харкові, Донецьку та Луганську і проголошенням Харківської та Донецької "народних республік", оголошує про створення антикризового штабу. "Проти тих, хто взяв у руки зброю, будуть проводитися антитерористичні заходи", - каже.

"Туш з Амстердама, а вірніше з поля. Ну, ви зрозуміли. Один знайомий мародер підігнав", - жителька міста Торез Донецької області Катерина Пархоменко.

17 липня 2014 р. Boeing 777 компанії Malaysia Airlines виконує рейс MH17 з Амстердама (Нідерланди) до Куала-Лумпура (Малайзія). Його збивають російським зенітним ракетним комплексом "Бук" біля села Грабове Донецької області. Гинуть всі пасажири та екіпаж - 298 осіб. За кількістю жертв катастрофа Boeing 777 стане найбільшою в історії України.