За підрахунками всесвітньої організації ЮНІСЕФ під час війни на Донбасі постраждало більш ніж 1,7 мільйона дітей. Попри це, в Україні досі немає єдиного відомства, яке б відповідало за рятування та реабілітацію постраждалих та поранених дітей, а гуманітарна допомога від міжнародних організацій не централізована.

За даними Українського інституту дослідження екстремізму, станом на 1 травня 2015 року у зоні АТО загинуло 68 дітей, ще 176 отримали поранення. Втім ці цифри потрібно постійно коригувати – у зоні АТО продовжують гинути та травмуватися діти.

"Крихітний організм не витримав поранень..."

29 серпня у лікарні Дніпропетровська померла 5-місячна Ліля Корнієнко із Марїнки на Донеччині. 18 серпня селище обстріляли бойовики. Один зі снарядів потрапив у будинок родини Корнієнко, де жило подружжя разом з трьома дітьми.

"Перший снаряд біля нас впав близько опівночі – на сусідній двір. Ми з чоловіком перелякалися. Стягнули дітей з ліжечок, поклали на підлогу. Раптом мені щось упало на голову, коли прийшла до тями – кинулася шукати п'ятирічного сина. Ліля була біля мене. Знайшла Ваню, а тоді зрозуміла, що щось не так – Ліля почала дивно хрипіти. Присвітили свічкою. У неї осколки від снаряду втрапили, розпороли животика. Всі нутрощі були в підгузках і пінетках…", - плаче мама маляти, Наталя Корнієнко.

Популярні новини зараз
Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого Чому українцям необхідно заповідати майно вже зараз та як це зробити правильно Це має робити кожен, хто має смартфон: чохол і скло на екран не захистять
Показати ще

З найближчого блок-посту українські військові з 28-ої одеської бригади доставили поранену дитину до лікарні в Курахово. Виявилося, що осколки снаряду потрапили в черевну порожнину і розірвали дитині кишківника. Кілька годин хірурги зшивали порвані внутрішні органи. Після операції вертольотом маму й дитину доправили до Дніпропетровської обласної дитячої клінічної лікарні

"З Ліліного животика в Дніпропетровську хірург вийняли 6 осколків. Ще один засів у спину. Спочатку його побоялися виймати, але рана почала гноїтися", - каже Наталя.

У реанімації, де знаходилася дитина, після усіх необхідних процедур, лікарі констатували позитивну динаміку у стані дитини – Ліля почала сама дихати, за декілька днів навіть почала самостійно через зонд вживати їжу. Але тяжкі травми та опіки далися взнаки – крихітний організм не зміг впоратися з травмою, з якою навіть не кожен дорослий впорається. Після 12 днів боротьби, дитина померла.

Хроніка гибелі та рятування дітей Донбасу

Перші шокуючи кадри загибелі дітей зі Словянська облітили весь світ. Хірург Михайло Коваленко несе мертву 6-річну Поліну Сладку. Поліна загинула унаслідок арт-обстрілу 8 червня 2014 року. Разом з нею того дня також загинув 8-річний хлопчик.

27 липня у парку міста Горлівки невідомий фотограф сфотографував наслідки арт-обстрілу – на траві лежали 23-річна Крістіна Жук та її 10-місячна донька Кіра. Мати намагалася прикрити дитину своїм тілом, але обидві загинули.

Мама Крістіни написала листа дружині Петра Порошенка, аби покарати винних у смерті своїх дітей – проте результату ніякого не досягла.

17 листопада у Горлівці загинула ціла родина Булаєвих: тато, 5-річна донька та 8-річний син загинули на місці, мати пізніше померла у лікарні. Фото щасливої родини до обстрілу облетіло чимало ЗМІ.

20 січня у Кіровському районі Донецька загинуло молоде подружжя – Ольга та Дмитро Уханови. Під час обстрілу вони намагалися утекти з однорічною донькою Сонею. Дівчинка отримала багаточисленні поранення та ушкодження, але залишилася живою.

23 січня у Маріуполі стався теракт, під час якого загинули 30 осіб. Через обстріл загинула родина Миколи та Любові Бобильових. Разом з ними загинула їхня донька Марина та онук – 3-річний В'ячеслав.

Ще троє дітей постраждали від вибуху гранати у селищі Володарське – двоє хлопчиків лікуються у Дніпропетровську, ще один знаходиться на лікуванні в Запоріжжі.

У прес-службі міліції Донецької області повідомляють – діти гинуть та травмуються не лише унаслідок обстрілів, але й через велику кількість небезпечних атрибутів війни, котрі знаходять просто на дорогах.

"У селищі Володарське четверо дітей віком 4-10 років гуляли по дворі. На проїжджій частині вони знайшли невідомий предмет, котрий виявився гранатою. Коли діти вирішили погратися з знахідкою – вона вибухнула. Найменший, 4-річний хлопчик загинув на місці, ще троє дітей сильно травмувалися", - розповіли у прес-службі ГУ МВС України в Донецькій області.

На початку серпня важко травмувалося ще 3 хлопчиків з Донецька. Їхня вулиця знаходиться біля полігону і діти принесли додому гранату, котра розірвалася. Двом хлопчикам ампутували кінцівку, 7-річному хлопчику повністю ампутували пальці на руках та ногах. Діти й досі лікуються від осколкових поранень.

Загалом же підрахувати точну кількість загиблих та поранених дітей зараз не може ніхто.

Чи є вихід?

Аналітики та експерти однозначні у своїх висновках – аби не гинули діти, бойові дії мають завершитися.

Директор Інституту демографії та соціальних досліджень Елла Лібанова вважає, що дітей потрібно вивозити з зони АТО і в першу чергу подумати про це мають батьки.

"Я розумію, що на території України є проблеми з роботою, з житлом, але тут не стріляють, а це головне. Якщо притримуєтеся проросійських поглядів – їдьте до Росії. Там теж є проблеми з біженцями, але знову ж таки не стріляють. У даній ситуації треба прикласти всіх зусиль, аби вижити самому і захистити своїх дітей", - каже демограф.

Директор Інституту дослідження екстремізму Олег Зарубінський пояснює, що в Україні й досі немає спеціального відомства, котре б займалося біженцями. Частково ці функції виконують ДСНС, МОЗ, волонтери, Мінпраці. Так що механізм реалізації прав біженців, серед яких є діти наразі розпорошений.

"Державі треба максимально спростити процедуру перетину лінії розмежування для родин з дітьми, зробити максимальним доступ дітей-біженців до учбових закладів, збільшити фінансову допомогу родинам з дітьми. В Україні багатодітна родина переселенців має право отримувати не більш, як 2400 гривень. Ця сума видається і родині з трьома дітьми, і родині з сімома дітьми. То де ж справедливість?", - каже Зарубінський.

Голова ЮНІСЕФ в Україні Джованна Барберіс розповідає, що ЮНІСЕФ розпочав найбільшу у своїй історії кампанію по збору коштів на допомогу дітям, котрі страждають від надзвичайних ситуацій. Фонд запланував зібрати 3,1 млрд. доларів, з яких понад 32 мільйони буде направлено на допомогу маленьким українцям. Ці кошти допоможуть 600 тисячам дітей та їх родинам, котрі постраждали у ході АТО.

Військовий експерт Олексій Арестович пояснює, що невизначеність статусу бойових дій лише заважає масштабної допомозі місцевим мешканцям.

"Могли б підключитися такі міжнародні організації, як "Червоний хрест". Проте у нас немає війни. А шкода – бо втрати серед мирних можна було б значно знизити", - вважає експерт.