Доки мер Києва Віталій Кличко зносить перед телекамерами кіоски, столиці загрожує ядерна небезпека. Як пояснюють активісти, вся справа у ядерному реакторі, котрий працює на території Інституту ядерних досліджень, що в Голосієвському районі. Спритний забудовник почав будівництво прямо на території, що слугує захисною зоною для реактора. Реактор, хоч і експериментальний, проте працює у звичному режимі. Розташований інститут за адресою проспект Науки, 47. Там же ведеться незаконне будівництво.

"Територія є зоною контролю інституту. Туди вторглися забудовники і планують починати будівництво. Але це небезпечно. Усі розуміють, що таке будівельний об'єкт, які це ризики, коли поруч функціонує реактор" – каже активіст Сергій Петренко.

"Будівництво хочуть розпочати у захисній зоні довкола реактора. Це може спричинити ядерну катастрофу – адже у реактор завантажено ядерне паливо. Ми маємо усі ліцензії на його роботу. Проводимо його запуски у штатному режимі. Забудовник запевняє, що все огородить та реактор будівництво не зачепить. Але ж раз є захисна зона. Значить для чогось вона там існує – такі правила та норми, вони прописані у Положеннях гарантування радіаційної безпеки України. І забудовувати її не можна, а надто вже багатоповерхівками. Сама будова буде стояти якраз на трубопроводах, котрі слугують запасними. У випадку якогось ЧП по запасних трубопроводах буде подана вода, Аби залити реактор" - коментує ситуацію керівник відділу Інституту ядерних досліджень Олександр Кучмагра.

Також експерт пояснив, що реактор ядерники використовують для досліджень та виготовляють ізотопи для потреб медицини.

Активісти б'ють на сполох – у мерії на їх звернення не реагують. Тому вони змушені звертатися до Президента та Кабміну.

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Астролог побачив у травні "лихо" для України Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою
Показати ще