Громадянський рух "Відсіч" в рамках кампанії "Бойкот російського кіно" провів моніторинг ефіру 10 найбільших загальноукраїнських комерційних телеканалів, з результатів якого випливає тенденція скорочення використання української мови у національному телеефірі.

"Результати приголомшливі: з українського телебачення зникає українська мова. Так, якщо на початку червня частка української мови на ТБ становила близько 28%, то тепер вона зменшилася до 23%. Тобто за 5 місяців ця частка зменшилася на 5% - українська мова зникає з телеефіру зі швидкістю 1% на місяць", – йдеться у повідомленні громадських активістів.

За даними 17-годинного моніторингу (з 07:00 до 24:00) проведеного у суботу, 7 листопада 2015 року, жодної суто україномовної передачі чи фільму не виявили на чотирьох телеканалах – "Україна", "Інтер", "1+1" та СТБ.

При цьому впродовж останніх п'яти місяців частка передач і фільмів українського виробництва зросла з 33% до 51%, а продукції російського виробництва – зменшилась з 29% до 19%.

"Це пов'язано з громадським тиском на телеканали та з дією закону про захист інформаційного простору, який набув чинності на початку червня. Однак, українські телеканали та студії, що виробляють фільми й передачі, замість збільшити обсяги україномовної продукції, свідомо зменшують їх, накидаючи глядачам "українські" фільми про Росію, для Росії й російською мовою, а також сумнівної якості телешоу, де українською говорить лише один з багатьох ведучих або тільки голос за кадром. Обсяги двомовної продукції з тотальним домінуванням російської мови збільшилися за п'ять місяців на 9%", – йдеться у звіті за результатами моніторингу телеефіру.

Популярні новини зараз
Україна може поринути у темряву: енергетики заговорили про блекаут Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

Читайте також: Скандал на каналі Коломойського: з ефіру зняли випуск "Вечірнього Кварталу"

Лідерами за обсягами телепродукції російського виробництва залишаються телеканали "Україна" (81%), НТН (44%) та "Інтер" (30%). При цьому телеканал "Україна" навіть формально порушує вимогу українського законодавства про обов'язкові 50% української телепродукції в ефірі.