Журналістку та активістку Черкаського майдану Інну Іщук фотографи відзняли на столичному Євромайдані. Дівчина тримала плакат, на якому написала: "Вийду заміж за беркутівця, який перейде на сторону народу".

Це фото зробило активістку популярною, його надрукувало чимало видань, а сама Інна стала прикладом креативності.

"У той час на Майдані відбулися перші вбивства, зростав рівень агресії. Пам'ятаю тодішні настрої протестуючих - це втома, злість і відчуття глухого кута", - розповіла Інна.

Читайте також: Розслідування подій на Майдані саботуються - адвокати

Дівчина пояснює, що прокинулася якогось ранку і подумала – добре було б, якби кожен зробив якийсь креативний крок на підтримку Майданного "життя".

Популярні новини зараз
Нові тарифи на воду для трьох категорій споживачів: як зміняться платіжки Ухилянтам готують суворі обмеження: зроблять все, щоб йшли до ТЦК Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини
Показати ще

"У моїй свідомості ще не було тоді такого радикального розподілу "наші", "чужі". Тоді ще "Беркут" сприймався, як заручники ситуації. В силу своєї романтичної натури, мені подумалося - от якби "Беркут" просто перейшов на сторону Майдану. Тоді перемога народу очевидна. Так, були януковичі. захарченки, але ж накази виконували пересічні громадяни – сусіди, родичі, знайомі. Тоді все замикалось на простих людях", - каже Інна.

Спонтанно виникла ідея написати такий плакат: "Вийду заміж за беркутівця, який перейде на сторону народу". Це була просто думка, якою дівчина поділилася зі своїм другом. Він підтримав сказав ідею.

"В одному з кіосків купила ватман, фломастери. Йшов лапатий сніг і писати на вулиці було неможливо. Я зайшла в приміщення готелю "Хрещатик", сіла написала. Потім пішла на Грушевського, вилізла на згорілий автобус і показала напис чоловікам у формі.

Попереду стояв підрозділ "Тигр". Молоді хлопці з усмішкою сприйняли написане. Ми почали спілкуватися, не пригадаю конкретних реплік, але вони дали зрозуміти, що тут адекватні люди з нормальним почуттям гумору. Запам'яталася лише одна фраза від дорослого чоловіка: "Це єдина конструктивна пропозиція, яку нам зробили за час Майдану". У будь-якому разі ті пару годин розрядили атмосферу напруги. Тоді я звернула увагу на справжній "Беркут". Він стояв подалі, в балаклавах. Крізь прорізи тканини було видно зневажливі, злі погляди",- згадує Інна.

Багато хто сприймав напис дуже буквально. Попре те, що це був просто креативний спосіб знизити рівень агресії, що панував на Грушевського.

Читайте також: Мародери розгромили будинки Пшонки під Києвом (відео)

Але за пару днів пішло жорстке протистояння. І 22 січня Інна на своїй сторінці опублікувала пост: "Я розумію одне: зло не можна зупинити злом. Тому й вчорашнє моє звернення до силовиків було таким позитивним і світлим. Але сьогодні я розумію друге: ті, до кого ми намагалися достукатися, не розуміють мови не те, що української, а людської... Це навіть не тварини, бо ті не забивають на смерть просто від того, що мають таку можливість... Це навіть не дебіли, бо ті ж не розуміють що чинять. Ці прекрасно розуміють, коли роблять п'ятий удар по голові... Це навіть не злочинці, бо ті мають мотиви, а ці з невідомих причин стріляють по людях... Це нелюди, особливий вид виродків, деградованих до останньої клітини тіла. Ми маємо дві паралельні реальності в одній Україні".

Зараз Інна розуміє, що у той час діяла абсолютно вірно. Бо зробила все не як дівчина чи жінка, а як громадянин своєї країни, як частина великого Майдану.

"Те, що ми маємо зараз - це наслідок агресії, з якою вже неможливо впоратися, зупинити, перетворити в іншу енергію", - констатує активістка.

Інна стверджує – Майдан таки змінив її.

"Тепер ми маємо змінити Україну, так само, як нас змінив Майдан", - каже Інна Іщук.