Учора київська поліція затримала 27-річну Ганну Марченко. Дівчина погрожувала вбити, побити, чи хоча б зіпсувати майно поліцейського під час виконання ним службових обов'язків. За такий вчинок їй "світять" виправні роботи на строк до двох років, арешт до шести місяців, обмеження або позбавлення волі на строк до трьох років.

Професія поліцейського входить у 10-ку найнебезпечніших професій світу. Відсоток виробничих травм у правоохоронців лише трохи менший, ніж у військових у мирний час, рятувальників і будівельників. "Знай" поцікавилися, які райони найбільш безпечні для поліцейських, які саме ушкодження отримують правоохоронці та які покарання чекають хуліганів.

Райони Києва

В Голосіївському - атакують голяка

2 серпня близько 7-ої вечора п'яний киянин бігав вулицями у трусах і футболці. Патрульні розцінили це як грубе порушення норми моралі і зробили зауваження про недоцільність перебування в громадському місці в спідній білизні та в стані алкогольного сп'яніння. Чоловік на зауваження виматюкався, зняв футболку, кинув її в обличчя копа та намагався втекти. Коли його спробували догнати, він паском з металевою пряжкою, намотаним на руку, ударив по голові патрульного. На щастя, все обійшлося. Експерт не знайшов у поліцейського видимих тілесних ушкоджень.

Популярні новини зараз
Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого В Україні готується революція у житловій сфері
Показати ще

В Дарницькому – жінка погрожувала копам ножем

9 листопада о сьомій ранку нетвереза жіночка влаштувала сварку із працівниками поліції. При цьому, лаялася, як чоботар, а потім почала погрожувати ножем. На прохання заспокоїтися не реагувала. За що і була затримана.

В Деснянському – відлупцювали жетоном

27 серпня о 14.58 у райвідділку поліції на вул. Милославській, 23-Д, затриманий у наручниках напав на копа. Спочатку зірвав із сорочки жетон, а потім цим жетоном дав по ребрах.

"Потерпілий має легкі тілесні ушкодження у вигляді двох синців", - йдеться у вироку суду. Обвинувачений пояснив, що він розлютився через затримання. Його підозрювали у крадіжці, яку він не вчиняв. Тому обурився, вимагав зняти наручники і штовхався із поліцейським. А після цього вдарив його жетоном.

В Дніпровському – бойові агітатори з балончиками

20 жовтня дівчина, яка працює барменом у ресторані "Порто", напала на жінку-поліцейського. "Кілька разів ударила по обличчю, але правоохоронець блокувала удари. В неї садна на пальцях та болить лице", - йдеться в ухвалі суду.

З'ясувалося, що близько другої ночі барменша разом із приятелем розклеювали у районі листівки з наклепом на кандидата в депутати до Київради від партії "Солідарність". Коли їх спробували затримати, супутник обвинуваченої пшикнув в обличчя копам сльозогінним "Тереном-4" та втік. Дівчина намагалася так само зробити, але її затримав перехожий.

В Оболонському – ножі і пістолети

21 вересня о 2-ій ночі азербайджанець стояв на тролейбусній зупинці у медичній масці. У такому вигляді його помітили копи, що патрулювали вулиці, і зупинилися, щоб перевірити документи. В руках у чоловіка побачили предмет, схожий на пістолет. Дивний азербайджанець побіг у двори, там заплутався і опинився у глухому куті.

Тримаючи в одній руці ніж, а в іншій – пістолет, кричав, що буде стріляти. Копи попередили, що теж застосують зброю і вмовили чоловіка здатися. Той викинув свій арсенал на землю. Його затримали.

В Печерському – виривають волосся

14 вересня поліція затримала викрадача автомобілів. Чоловік, погрожуючи викруткою, забрав у киянина "Део Сенс" сірого кольору. Не впоравшись із керуванням лиходій влетів на площі Лесі Українки у "Міцубісі". Намагався втекти у двори, але патрульні його наздогнали. Вже у райвідділку викрадач напав на одного з правоохоронців, повалив його на підлогу та видер пасма волосся.

В Подільському – нападають хулігани

12 жовтня близько 2-ої ночі у дворі будинку чоловіки влаштували бійку. Патрульні приїхали їх розбороняти. Але отримали кулаком по зубах. Медексперт зафіксував синець на слизовій оболонці нижньої губи. Хулігана затримали.

У Святошинському – руки-ножиці

19 серпня чоловік вкрав пляшку коньяку в супермаркеті "АТБ" на просп. Перемоги, 136. Охорона викликала патрульних. Злодюжка почав погрожувати металевими ножицями, і вдарив ними поліцейського по руці. У правоохоронця констатували колоту рану лівої долоні, що вважається легким тілесним ушкодженням, і відправили на лікарняний. Озброєного ножицями злодюжку затримали, він був напідпитку.

У Солом'янському б'ють кулаками

23 вересня близько 8-ої вечора патрульні приїхали на виклик до господарки квартири, у якої дебоширив п'яний чоловік. Хазяїн спершу погрожував, а потім накинувся на поліцейського з кулаками. Експертиза зафіксувала у правоохоронця синці під оком та на плечі.

Шевченківський – спокійний, але з психічнохворими

Це один з найтихіших районів міста, поліцейських тут ще не били. Щоправда, лаються: хто через п'янку. Інших обурює, що машини забирають на штрафмайданчики.

Поліцейські переконують "Знай", що проблем в районі у них вистачає.

"Ми багато разів їздили в будинок на Ольжича, 5-А, неподалік метро Дорогожичі. У "хрущовці" на третьому поверху мешкає родина, яка наводить жаху на всіх сусідів. Погрожують дітям і дорослим вбивствами. Дуже агресивні. На наших колег із молотками кидалися. А затримати їх не можемо, бо стоять на обліку у психіатра", - розповів нам один з патрульних.

Як карають

Є декілька видів покарань тих, хто напав на людину у формі. Згідно статті 185 кодексу про адміністративні правопорушення, зловмисникам "світить" штраф, громадські роботи або адміністративний арешт. Наприклад, жіночка, яка погрожувала копам ножем у Дарницькому районі, отримала 7 діб в ізоляторі.

За напад можна потрапити за грати. Це стаття 345 Кримінального кодексу. За погрози "світить" до трьох років тюрми. За тілесні ушкодження – до п'яти.

Наприклад, чоловік який дав кулаком поліцейському в обличчя, виплатив йому одну тисячу гривень шкоди. А також, був засуджений до 2 років ув'язнення з відстрочкою в 1 рік. А хлопець, що вдарив копа жетоном у Деснянському райвідділі, отримав три роки, з відстрочкою на 2 роки.

До 12 років ув'язнення загрожує тим, хто заподіяв поліцейському при виконанні або членам його родини тяжкі тілесні ушкодження.