Директор департаменту міського благоустрою при Київраді Дмитро Білоцерковець повідомив, що виявив корупційні схеми на комунальному підприємстві "Київблагоустрій". Завдяки цьому один із співробітників підприємства заробив півмільйона доларів.

"Заступник директора з фінансово-господарської діяльності Михайло Левковський 15 років контролював видачу забудовникам дозволів на великі і малі розритя ґрунту чи асфальту", - пояснив Білоцерковець.

КП "Київблагоустрій" підпорядковане Київраді. Воно здійснює платні послуги, готуючи документи для отримання контрольної картки на тимчасове порушення благоустроюю. Наприклад, якщо будівельники змушені розкопувати території.

"Тарифи розраховують за складною математичною формулою. В її основі лежить базова ставка 2600 гривень за місяць дії картки", - пояснює Білоцерковець.

На кінцеву ціну впливає кількість місяців дії картки, район, вид робіт та різноманітні коефіцієнти.

Популярні новини зараз
3 хвилини – правда чи міф? За скільки ракета "Циркон" може дістатися українських міст Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку
Показати ще

"Ціну можна піднімати за всілякі технічні особливості. Це й дозволяло Левковському зменшувати або збільшувати кінцеву ціну", - пояснює він.

Внутрішнє розслідування виявило, що в період з весни 2011 року до зими 2014 року крупні столичні забудовники приходили до Левковського, щоб той за винагороду неправомірно обрахував ціну послуг.

"Інша корупційна схема - картки видавалися без належних документів. Ряд бізнесменів не мали дозволу на будівництво, права землекористування. Заступник директора КП закривав на це очі", - каже чиновник.

За словами Білоцерковця, мала місце також підміна одних видів робіт іншими.

"Знай" зателефонував до "Київблагоустрою" та поспілкувався з його керівником Іваном Кліпою.

"На жаль, ці факти мали місце. Зараз цим займаються правоохоронці. Схеми були побудовані дуже грамотно: так, що фактично Левковського не спіймати. Усе робилося чужими руками, але проходило через його кабінет. Зараз він "лежить" на лікарняному. Не знаю, чи вдасться довести його провину, але цю посаду ми вже скоротили. В червні Левковського вже не буде", - пояснив Кліпа.