У Комітеті звільнення політв'язнів нарахували майже 70 бійців АТО, які перебувають під слідством та судом. Переважно це вояки з добровольчих батальйонів, проти який міліція порушує кримінальні справи за зберігання зброї та набоїв поза зоною АТО. Проте частину добровольців судять за "злочини" проти сепаратистів.

"Бійці добровольчих батальйонів стали новою мішенню для слідчих. Це дуже тривожна, проте очевидна тенденція. Зайдіть в Лук'янівське СІЗО Києва, прямо зараз там перебуває щонайменше півсотні бійців АТО", - заявила речник комітету Тетяна Близнюк.

За даними правозахисників, військових затримують переважно за нелегальне зберігання зброї. В авто тих, хто повертаються із зони бойових дій, нерідко знаходять патрони чи гранати, які чоловіки не хочуть здавати, оскільки планують повернутися в АТО.

Читайте також: Правий сектор виганяють з "Десни" прикриваючись ремонтом

Юристи не встигають відстежувати всі справи. Наразі їм відомі призвища щонайменше 65 бійців АТО, яких переслідує правоохоронна система. Це добровольці батальйонів "Айдар", "Азов", "ОУН", "Луганськ-1" та інші.

Популярні новини зараз
Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Чому українцям необхідно заповідати майно вже зараз та як це зробити правильно
Показати ще

"Торік Верховна Рада посилила відповідальність за зберігання і перевезення зброї. Зрозуміло, що це зробили, аби мати змогу жорсткіше карати криміналітет і сепаратистів. Проте ці люди як не реєстрували раніше зброю, так і не будуть цього робити тепер. Натомість, жертвами цього закону виявилися бійці АТО, особливо добровольці", - каже адвокат Олена Сказко.

Одна з таких найгучніших справ - перебування за гратами 10 бійців батальйону "Айдар" на чолі з Миколою Чепелем.

"Під час виконання бойового завдання в полон потрапив цілий загін бійців батальйону "Айдар". Вони довго думали, як визволити своїх побратимів. Оскільки грошей на викуп не вистачало, вони розробили і реалізували власну спецоперацію зі звільнення побратимів. У ході спецоперації вони забрали в сепаратистів автомобіль, а трьох з них взяли в полон. Ці полонені встигли дати покази, яки є в матеріалах слідства. Проте за два дні після цього їх при спробі втечі застрелили", - розповіла подробиці справи Близнюк.

Читайте по темі: Терористам "злили" особисті дані бійців АТО

Добровольця Олександра Бахмана звинуватили у обстріл працівників міліції на блок-посту. Також 26 травня до Лук'янівського СІЗО привезли двох добровольців, в машині яких знайшли патрон і гранату. Хлопці поверталися із зони АТО.

Юристи зауважують, що для обміну полонених влада без перешкод знімає звинувачення з сепаратистів, проте не хоче так само чинити з добровольцями.

"Керівництво МВС взяло курс на дискредитацію бійців добровольчих батальйонів. Про це свідчать і порушені кримінальні справи, і намагання зробити з кожного з нас зловмисника", - вважає боєць батальйону ОУН Владислав Горанін.

"Комітет звільнення політв'язнів" звернувся до низки народних депутатів із проханням ухвалити персональну амністію щодо бійців, яких не звинувачують у тяжких злочинах та які готові надалі воювати за Україну.