"Державне - значить надійне" - цей архаїзм совкового мислення міцно укорінився в головах багатьох наших співвітчизників. При цьому, здається, що він передався на генетичному рівні нащадкам, які погано уявляють, що було в країні до 1991 року. Але це грає на користь підприємливих "бізнесменів", які прикриваючись держкомпаніями, методично збільшують свої капітали. Яскравий тому приклад держкорпорація "Укрбуд", у якій від державної залишилася практично одна назва. Але це не заважає їй активно забудовувати столицю, не звертаючи уваги на гучні скандали. А люди, сподіваючись на чесність держави, без страху вкладають гроші в житло від цього забудовника. І вони навіть не підозрюють наскільки близькі від долі вкладників "Еліта-Центр".

Розглянемо, як держкорпорація з надійного забудовника перетворилася в красиву обкладинку для фірм з офшорним капіталом. І тепер, за оцінками експертів, ця піраміда опинилася за крок від наймасштабного будівельного скандалу за всю історію України.

Державна будівельна корпорація "Укрбуд" була створена постановою Кабінету Міністрів в 1991 році, як правонаступник Міністерства будівництва УРСР. До складу корпорації входило до 1500 підприємств, більшість з яких згодом приватизували.

"Завдяки" нікчемному менеджменту, корпорація довгий час перебивалася другосортними замовленнями і працювала на периферії. Але в 2004 році на неї поклав око тодішній прем'єр Віктор Янукович. Своїм розпорядженням він створив Державну будівельну компанію "Укрбуд". Компанія відразу потрапила в оборот "сім'ї", яка ставала на ноги.

Популярні новини зараз
Були гроші і не стало: банкомати ПриватБанку дивують "фокусами" при знятті готівки Українці почнуть отримувати сонячні панелі: кому пощастить не боятися відключень Показники лічильника стануть недійсними: споживачів застерегли від неприємностей з платіжками Це вже законно: співробітникам ТЦК дозволили робити це під час вручення повістки
Показати ще

Найбільш активну діяльність компанія і Корпорація в цілому розгорнула з 2009 року. Коли на чолі її став великий друг молодої команди Леоніда Черновецького Максим Микитась. Саме в той час будівельне лобі досягло максимальних розмірів не тільки в столиці, а й по всій країні. У Києві тоді землю роздавали пачками. Відходила вона за безцінь членам команди одіозного мера і друзям Януковича.

Експерти запевняють, що на посаду президента публічної державної компанії "Укрбуд" пан Микитась потрапив завдяки дружбі його батька і Віктора Януковича. Віктор Микитась свого часу став відомий громадськості під час реконструкції об'єкта "Укриття" на Чорнобильській АЕС, коли обіймав посаду заступника директора компанії "Південтеплоенергомонтаж". Тоді говорили про низьку якість робіт.

Однак, в період влади Віктора Януковича "Укрбуд" і Микитась були, можна вважати, прикриттям для будівельних схем, в яких помічені представники "сім'ї", повідомляє "Четверта влада". В результаті спільної роботи зазначених особистостей, в "Укрбуд" частка державних підприємств скоротилася всього до 16,2%, чверть з яких є банкрутами.

При цьому статутний капітал компанії становить 0 гривень, а її засновниками є 33 юридичних особи, відповідно до реєстру корпорації.

Більшість аналітиків запевняють, що активна робота компанії почалася в 2011 році, коли у неї з'явилася приватна "дочка" з офшорними власниками - приватна корпорація "УкрБуд Девелопмент".

Зовсім випадково "УкрБуд Девелопмент" очолив Олег Майборода, відомий як власник компанії "Торговий дім "Ліс України". А керівником цієї фірми в останні роки значиться дружина самого Максима Микита.

Згідно з інформацією "Антикор", всі майнові права на об'єкти будівництва - квартири - оформляються саме на приватну компанію. Таким чином, йде обман покупців. Вони ніби як купують житло у держкорпорації, але на ділі потрапляють в обіг приватникам. А з них, в разі чого, спитати буде нічого: згідно з даними Єдиного державного реєстру юридичних осіб, засновником фірми є офшорний "Веріс Інвестмент ЛТД".

Тепер безпосередньо про діяльність держкорпорації та її приватних клонів. Український інтернет рясніє величезною кількістю статей про скандальні будівництвах "Укрбуд".

Експерти відкрито говорять, що ця організація не соромиться забудовувати завідома небезпечні і скандальні ділянки. В експертному середовищі їх називають авантюристами. І наводять прості приклади: будівництво ЖК "Мрія" безпосередньо на системі водяного охолодження чинного ядерного реактора Інституту ядерної фізики по просп. Науки або зведення комплексу висотних будинків на території історико-архітектурного заповідника "Стародавній Київ".

За словами народного депутата від БПП Наталії Новак, "Укрбуд" це пустишка. Компанія вступає в частку з власниками ділянок, яким вони дісталися сумнівним, а часто протизаконним шляхом, повідомляє "Антикор". Багато ділянок були відведені під забудову за часів Леоніда Черновецького - спроби будувати на них закінчуються скандалом, проте за час розкрутки проекту "Укрбуд" вже встигає зібрати чималу суму від довірливих покупців.

"На парку Перемоги з'ясувалося, що там змінили цільове призначення землі рішенням Севастопольського суду вже в той час, коли ці землі були окуповані. В іншому випадку рішення приймалося донецьким судом. Тобто ми бачимо, що компанія не гребує. Але коли ця інформація просочилася в пресу, вони швиденько відмовилися від цих забудов, розуміючи, що це дуже програшна справа і тут буде моментально доведена незаконність. А в таких місцях як Веренецькая, Микільсько-Слобідська і ще цілий ряд місць, вони будують", - зазначає Наталія Новак.

Небезпека діяльності компанії експерти бачать в тому, що об'єкти вона зводить в основному за рахунок інвесторів. Здебільшого це звичайні люди, які в умовах економічної кризи воліють зберігати заощадження в квадратних метрах, а не на депозитах. Всі інвесткошти акумулюються на рахунках офшорного клону держкорпорації. Сьогодні за даними прес-служби "Укрбуд", компанія веде 25 проектів.

Це тисячі людей, які ризикують залишитися і без грошей і без житла. Особливо з огляду на складну фінансову ситуацію в компанії і величезна кількість судових розглядів. За запитом "Укрбуд" Єдиний держреєстр судових рішень видає аж 6327 документів.

У тому, що для цієї держкорпорації і її керівництва немає нічого святого, переконує ще один скандальний епізод. Як показала практика, в держкомпанії готові наживатися, використовуючи в своїх інтересах героїв АТО.

Восени 2014 року Київрада дала дозвіл на будівництво ЖК "Верховина". Замовником виступав столичний главк МВС, а підрядником "УкрБуд Девелопмент". Згідно зі стенограмою засідання міськради, тодішній головний міліціонер міста Олександр Терещук направив депутатам гарантійний лист, що всі квартири в ЖК буде передано міліціонерам і учасникам АТО.

Депутати тоді запропонували прописати цю умову в документі про погодженням, мовляв, лист може загубитися і тоді ніхто не побачить квартир. Але голова земельної комісії Володимир Прокопів, чиїм заступником тоді був Максим Микитась, запевнив, що це не компетенції Київради та гарантійного листа буде досить. У підсумку жодна квартира так і не була передана учасникам АТО. Забудовник сьогодні продає житлову площу за ціною від мільйона гривень за квартиру і вище.

А у відділі продажів запевняють, що жодних гарантійних листів у них немає і, відповідно, передавати житло, як обіцяли столичним депутатам, ніхто не збирається.

Але, мабуть, найголовнішим будівельним скандалом компанії "Укрбуд" стало будівництво ЖК "Сонячна Рив'єра" на Микільській слобідці. У 2009 році компанія почала будівництво трьох висотних будинків в безпосередній близькості від берега Дніпра. Це відразу викликало величезний опір з боку громадськості.

Будівництво елітного житла закрило людям доступ до єдиного пляжу, завдало серйозної шкоди рекреаційній зоні. А вбивання паль призвело до того, що головний храм греко-католиків - Патріарший собор Воскресіння Христового, розташований поруч, пішов тріщинами і ризикує бути зруйнованим.

"До висновків міжнародних експертів ми не висуваємо звинувачення на адресу забудовника. Але очевидно, що руйнування почалися на етапі заливки їх фундаменту. Але боюся, що на момент, коли дадуть офіційний висновок, нам не буде чого рятувати ... Забудовник рекомендував мені дотримуватися нейтральної позиції, оскільки "всі ми ходимо під Богом, і невідомо, чого чекати". Я це розцінюю як погрозу", - розповідає "Сегодня" Василь Букатюк, відповідальний за технічний стан храму.

Будівництво кілька разів зупиняли, але забудовнику постійно вдавалося його відновити. І це незважаючи на те, що будують вони з численними порушеннями: земля компанії не належить, квартири вже віддані під заставу кредитів. Тобто, люди інвестували в будівництво від 1 до 7 млн. грн. (саме стільки тут коштують квартири) і тепер ризикують залишитися без грошей і без житла.

Незалежні блогери вже охрестили цей об'єкт одним з найскандальніших.

Спочатку планувалося, що до складу "Сонячної Рив'єри" увійде 4 будинки: три 31-поверхові "свічки" і величезний 13-секційний Е-подібний будинок змінної поверховості. Ідея забудовника категорично не сподобалася громадськості - почалися акції протесту проти щільної забудови берегової зони, розгорілися скандали (справа навіть доходило до стрільби), були ініційовані судові розгляди.

"Не можу не повторити, що ЖК "Сонячна Рив'єра" - одна з найскандальніших столичних новобудов", - зазначає експерт блогу "Где в Киеве жить хорошо". Замовником будівництва ЖК "Сонячна Рив'єра" є ТОВ "Терра-Капітал" - саме їм давним-давно була виділена ділянка під забудову. Першим забудовником і девелопером проекту виступило ТОВ "УкрБуд Девелопмент".

У травні Держархбудінспекція анулювала виданий Дозвіл на будівництво ЖК "Сонячна Рив'єра". З'ясувалося, що ще в 2010 році ТОВ "Терра Капітал" взяв кредит в "Ощадбанку" під заставу даної ділянки. Яка, в результаті, перейшла у власність "Ощадбанку". Крім того, в лютому Апеляційний суд скасував дію містобудівних умов і обмежень, на підставі яких, власне, розроблявся проект і велося будівництво "Сонячної Рив'єри". Тобто, по суті, на сьогоднішній день дозвільних документів на будівництво цього комплексу немає.

Експерт резюмує, що "зараз інвестицію в будівництво ЖК "Сонячна Рив'єра" може планувати лише дуже ризикова і багата людина, що не шкодує витратити 1-7 млн. грн. на те, щоб полоскотати свої нерви".

Дивує і позиція відділу продажів ЖК "Сонячна Рив'єра": незважаючи на зупинку будівництва, залучення коштів інвесторів триває. При цьому, з огляду на заборону на проведення робіт, запланований термін здачі будинків не коригується.

До речі, сам Максим Микитась заявив, що навіть в разі добудови цього об'єкту, компанія втрачає близько 660 млн. грн. Виходить, що кошти доведеться залучати з інших об'єктів, таким чином, затягуючи їх здачу.

Міркувати про долю будівництва сьогодні не вдячна справа. На початку літа "Ощадбанк" виставив земельну ділянку на продаж зі стартовою ціною - 299,6 млн. грн.

Своєю скандальною славою "Укрбуд" багато в чому має завдячувати своєму керівнику Максиму Микитасю. Потрібно визнати, що це одіозна особистість у всіх сенсах. Адже стати керівником великої держкорпорації в 30 років не кожен зможе.

Жорсткість в керівництві відчувалася, особливо в питанні вирішення скандальних будівництв. Неодноразово охорона підприємства, а більше вона була схожа на тітушек, била протестувальників.

У 2014 році, коли справи у корпорації стали не найкращими, Максим Микитась спробував все виправити. Він пройшов до Київради за списками політсили Віталія Кличка. Мало того він навіть отримав посаду заступника голови Постійної комісії з питань містобудування, архітектури та землекористування. Непогано вийшло, коли скандальний забудовник вирішує, хто і де буде будувати.

Але і це не принесло бажаного результату. Через рік, в місті призначили перевибори, але Максим Микитась на них не пішов. Мабуть, він мав на це більш серйозні підстави, ніж захист бізнес-інтересів.

Як повідомляє Союз інвесторів України, за неофіційною інформацією, щодо Максима Микитася ГСУ МВС України проводить розслідування у зв'язку з порушеної кримінальною справою за статтею 191 частина 5 (факти зловживання службовим становищем та факти розкрадання майна в особливо великих розмірах від 7 до 20 років). А це вже серйозний привід, щоб не пошкодувати коштів та стати депутатом Верховної Ради.

На руку забудовнику зіграли довибори, проведені цього літа. Саме вони і врятували Максима Микитася, він переміг у 206 окрузі в Чернігові. Але про те як він це зробив, досі гуде весь округ.

Єгор Фірсов, конкурент забудовника на виборах, хід кампанії описав так: "Отже, вибори на 206 окрузі, де я проводив свою виборчу кампанію, завершилися. Виграв, як і слід було очікувати, Максим Микитась, який банально купив голоси виборців ... Щоб виграти мажоритарку потрібні гроші. Бажано багато. Або необмежений адміністративний ресурс. А краще - і те, і інше ... Я витратив на вибори всього трохи більше 30 тисяч доларів і набрав 4%. Отже, щоб претендувати на перемогу, мені потрібно було б витратити 300 тисяч. Це раз в десять, а то й п'ятнадцять менше, ніж витратив переможець округу Максим Микитась ... В першу трійку на 206 окрузі увійшли багаті кандидати. Корупціонер Микитась платив за себе сам".

А ось журналіст Денис Казанський, повідомляє "Гордон" більш жорстко висловився про хід кампанії Микита. "В минулому році Микитась наймав тітушек, щоб розправлятися з супротивниками своїх будівництв у Києві. Найняті ним бики били киян і стріляли в них з травматичної зброї. Але в Чернігівській області Микитась бере участь у виборах, тому зображує доброго дядечка, який будує дитячі майданчики і дарує подарунки дітлахам. Жителів Чернігівщини поки бити не можна, їх голоси потрібні, тому для них - повітряні кульки і музика ", - написав Казанський.

Журналіст зазначає, що кандидат відкрито купував голоси: "У Микитася в окрузі поки найвищі рейтинги, тому що у інших кандидатів немає стільки грошей і вони не можуть собі дозволити витратити кілька мільйонів гривень на свою кампанію. Звичайно, підкуп виборців заборонений. Але Микитась - провладний кандидат, тому йому можна. Нічого йому не буде за це, ось побачите".

І дійсно, сьогодні Максим Микитась відчуває себе в цілковитій безпеці. Її йому гарантує депутатська недоторканність. А ось з "Укрбуд" покінчено. Принаймні, офіційні відносини припинені. Адже в зв'язку з отриманням мандата нардепа, Микитась звільнився з займаної посади. Тобто тепер держкорпорація з усіма її скандалами і проблемами, а так само потенційно кинуті і ошукані інвестори залишилися в минулому.

До речі, інвестори скоро взагалі можуть залишитися наодинці зі своєю бідою. 1 вересня стало відомо, що Кабмін значно розширив список держмайна що підлягає приватизації. І туди як недивно, практично відразу після звільнення Максима Микитася, потрапив і "Укрбуд". Мабуть, міцно він накерувався, що тепер, судячи з реклами на сайті, "успішну" буд компанію, держава хоче продати якомога швидше.