Випускники шкіл Криму з російськими атестатами не зможуть навчатися в українських університетах. Про це повідомила перший заступник міністра освіти і науки Інна Совсун, передає видання "Крим. Реалії".

Вона наголосила, що цього року ситуація відрізняється від минулорічної. Тоді Міністерство освіти змінювало кримчанам, що побажали навчатися в українських вишах, російські атестати на українські.

Цього року, аби вступити до українського університету, випускники кримських шкіл мали зареєструватися в одній зі шкіл на території України, екстерном (заочно) закінчити її і здати іспити.

"Єдиний варіант сьогодні - прикріплення до закладу шкільної освіти в Україні, складання іспитів і вступ через зовнішнє незалежне оцінювання. Минулого року ми здійснювали процедуру заміни атестатів на українські. Міняли і атестати, і дипломи про вищу освіту. Але ситуація була дещо іншою: випуск відбувся буквально через два місяці після того, як відбулася окупація", - сказала вона.

Чиновниця нагадала, що документи про освіту, видані в Криму, є недійсними в Україні та більшості держав світу.

"Кримська влада ніким не визнана. Згідно з міжнародним правом і законом про статус тимчасово окупованої території вони не мають жодної юридичної сили", - підкреслила Совсун.

Популярні новини зараз
Закочуйте рукави – ще доведеться попрацювати: кого з українців не відпустять на пенсію у 2024 році Monobank "заморожує" особисті кошти українців: хто може залишитися без копійки Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом
Показати ще
Читайте також: З пляжів Ялти не вивозять сміття (фото)

За її словами, такий самий порядок прийому до вищих навчальних закладів поширюється і на випускників шкіл на території непідконтрольних України районів Донецької та Луганської областей.