У червні чотири дитини, із числа зниклих безвісти, знайшли мертвими.

11 червня в Запорізькій області знайшли тіло 8-річної Насті Бобкової, яку вбили й згвалтували. До цього 8 червня на Івано-Франківщині правоохоронці виявили тіло 9-річної дівчинки з ознаками насильницької смерті. У Черкасах правоохоронці розкрили страшний випадок, коли 7-річного хлопчика задушила власна мати через психічну хворобу. Ще раніше психічнохвора мати вбила власну 12-річну доньку під Черкасами.

Як повідомляє Управління кримінальної міліції у справах дітей тільки за минулий рік було зафіксовано 8 тисяч фактів зникнення дітей, 86% таких справ розкривають відразу по гарячих слідах, і дитина повертається додому. У решті випадків пошуки затягуються на тижні і місяці.

Волонтерка та координатор Громадянської організації "Всеукраїнська співдружність "Пошук зниклих дітей" Олена Компалова 5 років разом з іншими волонтерами допомагає батькам у пшуках дітей, що зникли.

Читайте також: У Запоріжжі зниклу 8-річну дівчинку знайшли мертвою

Популярні новини зараз
Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати Олена Зеленська здивувала українців своїми ногами, але пояснила, чому так сталося
Показати ще

"95% дітей знаходять у першу добу пошуків. Якщо за 24 години батьки не справилися, підключаються волонтери", - каже Олена.

Причин, з яких пропадають діти, є немало. Найчастіше з дому чи притулку тікають підлітки. Хтось біжить від батьків-пияків і нерозуміння у родині, хтось через жагу пригод. Рідше діти просто губляться, або їх викрадають. Є випадки, коли вони стають жертвами катувань, знущань, насилля з боку психічнохворих людей.

"Не секрет, що під час військових дій діти та батьки губляться найчастіше", - каже волонтерка.

Олена Компалова радить, як вберегти дитину:

- Говоріть з власною дитиною про її життя, проблеми, настрої, тощо. Особливо це стосується дітей-підлітків.

- Контролюйте соціальні мережі та коло знайомств.

- Вчіть не спілкуватися з малознайомими людьми, не відчиняти незнайомцям двері, не брати у сторонніх людей ласощі, не заходити з незнайомими людьми у ліфт, тощо.

- Переконайтеся, що дитина знає свою адресу, номер телефону батьків, код міста – тобто, усі контактні дані. Навчіть дитину не розголошувати цю інформацію стороннім особам.

- Не варто випускати на вулицю чи у школу дитину з золотими прикрасами, дорогим телефоном, тощо.

- Поясніть дитині, що треба робити у критичних випадках – якщо загубилася в людному місці, якщо незнайомі люди пропонують сісти до автомобіля, коли незнайомці пишуть в соціальних мережах, тощо.

- Розкажіть, куди можна звернутися за допомогою у критичному випадку . Приміром, якщо малюк загубився, можна звернутися до міліції, рятувальників, адміністрації готелю чи автовокзалу, можна в незнайомому місці знайти маму з дитиною та звернутися по допомогу.

- Поясніть, коли варто кричати та звертатися по допомогу до сторонніх людей – наприклад, у випадку, коли дитину намагаються силоміць затягнути до машини чи повести з собою.

- Не залишайте дитину без нагляду – у дворі, на вулиці, тощо. Спілкуйтеся з сусідами. Приміром, якщо дитина гуляє у дворі – завжди можна попрохати приглянути за нею сусідів, котрі знаходяться тут же.

- Розкажіть дитині по можливості та в силу віку, що таке наркомани, педофіли, тощо. Дитині молодшого шкільного віку досить розказати коротко без подробиць про поганих людей. Старшій дитині можна пояснити більш детально, хто такі ці люди та чим вони небезпечні.

- Можна провести спеціальні ігри з дитиною. Зімітувати ситуацію, що потрібно робити при пожежі, обстрілі, коли у двері дзвонять незнайомці, тощо.

На початок цього року в міліцейській базі даних було у розшуку 2223. 105 дітей зусиллями міліції та волонтерів вдалося знайти.

Читайте по темі: У Львові чоловік зґвалтував 12-річного хлопчика