Влада польського мфста Щецінка виставила на продаж цілий комплекс парафіяльних будівель, включно з колишнім гарнізонним костелом.

Про це повідомляє польська газета "Fakt".

"Парафія була ліквідована півтора року тому. Відтоді будівлі стоять порожні. Шкода, якщо вони нищитимуться, тому нерухомість була виставлена на продаж", - зазначає газета.

До складу комплексу входять, окрім самого костелу, гараж і будинок давньої плебанії - помешкання ксьондза з прибудовами.

Щоправда, в господарському плані парафіяльного комплексу зазначено, що його призначення суто релігійне. Втім, як стверджує газета, староство Щецінківського повіту подало до міської ратуші клопотання про його зміну на побутово-сервісне.

Популярні новини зараз
Росія готується до масштабного наступу: коли чекати нової атаки З 1 квітня почнете отримувати від 3 520 до 8 тисяч гривень: чиї виплати стали більшими Будуть під постійним обстрілом: астролог вказав, на які міста чекає пекельний тиждень Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"
Показати ще

Ділянка землі загальною площею один гектар разом ізкомплексом забудов колишньої римо-католицької парафії оцінюється, за даними видання, в 1 млн злотих. Аукціон призначений на серпень.

В разі вдалого продажу парафіяльного комплексу, повідомляє Fakt, 25% виторгуваної суми отримає повітовий бюджет, решта коштів піде до загальнодержавної скарбниці.

Продаж костьолу – випадок надзвичайно рідкісний у Польщі, де більша половина населення активні римо-католики. Проте про якісь масові обурення поляків з цього приводу в газеті не повідомляється.

Очевидно є сенс говорити про те, що тенденція в Західній Європі щодо зменшення кількості віруючих, котра спостерігається останні 8-10 років, докотилася й до Польщі.

Читайте також: В Україні з'являться релігійні школи - Порошенко

Серед країн, де тенденція до запустіння храмів проявляється найбільше: Німеччина, Голландія, Франція, Швейцарія. Деякі церкви зносять, а ті, що залишаються, переобладнують на соціальне житло, концертні й виставкові зали, ресторани, спортивні заклади.

В Україні поки що відомий єдиний факт продажу храму - з однієї конфесії в іншу. На початку 2008 року в місті Тячів на Закарпатті тамтешні православні продали свою церкву Успіння Пресвятої Богородиці місцевим греко-католикам.

До того вона була об'єктом тривалих судових суперечок між двома конфесіями. Ціна питання виявилася 500 тисяч грн. Кошти на викуп храму збирали всією парафією, деякі віряни навіть узяли кредити для цього.

В місті Камінь-Каширському на Волині у вересні 2013 році місцева райспоживспілка вже була виставила на продаж приміщення домініканського костьолу, де раніше був кондитерський цех. Стартова ціна становила 350 тисяч гривен. Костьол був закладений у 1628 році князем Адамом Сангушком.

Лише за втручання громадськості продаж вдалося відвернути, а будівлі надати статус пам'ятки історії.

Читайте також: У Лаврі згадали померлого рік тому митрополита Володимира (відео)

У Києві в серпні 2010 року збиралися проводити оцінку будівлі церкви Миколи Притиска на Подолі. В газеті КМДА "Хрещатик" навіть було розміщене оголошення столичної мерії про пошук оцінщика. Однак через протести громадськості оцінка так і не була проведена.

Представникам адміністрації президента навіть довелося переконувати віруючих, що святиню ніхто не продаватиме.