У Румунії засудили до 20 років ув'язнення чоловіка, який керував тюрмою під час комуністичного режиму в країні.

Суд визнав його винним у злочинах проти людяності, повідомляє ВВС.

Це перший такий судовий процес в Румунії з того часу, як повалили режим Ніколае Чаушеску.

89-річний Олександру Вішінеску був комендантом сумнозвісної в'язниці Римніку-Серат, що на сході країни, з 1956 по 1963 рік. В ній, як кажуть, ув'язнених катували та морили голодом.

Згідно зі звинуваченням, щонайменше 12 людей померли у тюрмі в цей час через жорстоке поводження.

Популярні новини зараз
Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Боргів не обібратися, якщо забудете про це: українцям нагадали про важливу процедуру 3G в Україні більше не буде: до чого готують мобільні оператори Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

Олександру Вішінеску заперечував всі звинувачення та казав, що він лише виконував накази. Він може оскаржити вирок суду в цій справі.

Читайте також: Румунія арештувала активи нафтового гіганта "Лукойл"

Суд також зобов'язав Олександру Вішінеску - разом з міністерствами фінансів та внутрішніх справ - сплатити 300 тисяч євро компенсації нащадкам ув'язнених осіб, які подали цивільний позов.

Олександру Вішінеску став першим колишнім комендантом в'язниці, якого ув'язнили через злочини, вчинені під час комуністичної епохи.

Більше півмільйона румунів були політичними в'язнями в 1950 роках, коли комуністичний уряд країни намагався придушити інакомислення.

Згідно з офіційним звітом, який опублікував уряд у 2006 році, від 500 тисяч до 2 млн людей вбили або переслідували під час комуністичної влади в Румунії.