Президент Республіки Білорусь Олександр Лукашенко помилував шістьох політв'язнів, у тому числі екс-кандидата в президенти Миколу Статкевича.

Про це повідомляє Білоруський партизан.

"Виходячи з принципу гуманізму, президент Білорусі сьогодні прийняв рішення про помилування та звільнення з місць позбавлення волі Миколи Дідка, Ігоря Оліневича, Миколу Статкевича, Євгенія Васьковича, Артема Прокопенка, Юрія Рубцова", - йдеться в повідомленні.

Микола Статкевич, мабуть, один з найвідоміших політв'язнів у Білорусі. Сьогодні це єдиний екс-кандидат у президенти, який потрапив до в'язниці і не погодився написати прохання про помилування. У день виборів в 2010 році був затриманий спецназом на акції протесту на майдані Незалежності. Статкевичу інкримінували організацію масових заворушень, і в травні 2011 році його засудили на шість років позбавлення волі в умовах посиленого режиму.

На свободу Статкевич повинен був вийти 20 грудня 2016 (термін покарання почався з моменту взяття під варту - 20 листопад 2010 року).

Популярні новини зараз
Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо Штрафи від 3,5 тисяч гривень: "Газмережі" попередили власників газових плит та колонок
Показати ще

Читайте також: Вперше кандидатом у президенти Білорусі може стати жінка

Також на свободу вийдуть Микола Дідок (4,5 роки за напад на посольство Росії), Ігор Оліневич (8 років у цій же справі), Євген Васькович (7 років за спробу підпалу Бобруйки КДБ), Артем Прокопенко (7 років у цій же справі ) і Юрій Рубцов (1,5 року за образу судді).

Всі шестеро помилуваних входили в список політичних ув'язнених, визначений правозахисним центром "Весна"

Нагадаємо, у п'ятницю, 21 серпня, в СІЗО-1 російського міста Нальчик після тримісячного голодування помер перший політичний в'язень 40-річний Сергій Казієв. Казієв був засуджений до 14,5 років позбавлення волі в грудні 2014 року по так званій "Справі 58-ми". Ще один обвинувачений у цій справі, Мурат Карданов, помер від туберкульозу, не доживши до суду, в 2010 році. В даний час справа перебуває на стадії апеляції у Верховному суді РФ.