У Казахстані люди, через побоювання стрімкого подорожчання продуктів харчування, скуповують товари мішками. Вони змітають з полиць борошно, крупи, м'ясо та консерви.

Про це повідомляє місцеве видання nur.kz.

Підприємці наголошують, якщо покупці не схаменуться і продовжать скуповувати товари такими темпами, то в магазинах виникне дефіцит.

Продавці зазначають, що не пригадують такого напливу покупців з минулого коригування курсу тенге. В Усть-Каменогорську жителі міста розкуповують м'ясо, ледь його встигнуть привезти.

"Після того, як долар піднявся, люди створили ажіотаж, по 10-15-20 кілограмів за раз зараз беруть" - повідомила продавщиця м'яса Альміра Халелова.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам нарахують по 940 гривень надбавки: пощастить, як завжди, не всім Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Боргів не обібратися, якщо забудете про це: українцям нагадали про важливу процедуру
Показати ще

Аналогічна ситуація спостерігається і з бакалією. Люди швидко скуповують борошно, крупи, консерви. Запасів на складах і в супермаркетах вже не вистачає. Керівництво продуктових магазинів побоюється, що це може призвести до підвищення цін.

"Поки ми тримаємо всі ціни на колишньому рівні, але, якщо люди будуть в таких обсягах закуповувати продукти, то це викличе дефіцит", - зазначив директор фермерського гастроному Мухаммед Рахимжанов.

У штаб по боротьбі з можливою інфляцією від покупців з районів надійшло кілька звернень. Вони запевняють, що більше 20-ти торгових точок з продуктами першої необхідності закрилися нібито на ремонт або переоблік.

Читайте також: Вклади населення Казахстану переводять у долари

Проте існує підозри, що власники лише вичікують момент, щоб відкритися та продавати старий товар за новими цінами.

Штрафи загрожують неурядовим підприємцям, які підвищують ціни або прибирають дешевий товар з прилавків. Їх розмір коливатиметься залежно від отриманих надприбутків. Бізнесмени тримають ціни, бо не бажають працювати в збиток. Але населення області нікому не вірить. Воно продовжує шикуватися в черги та скуповує все на своєму шляху.