Християни західного обряду сьогодні відзначають Великдень, або свято Воскресіння Христового. У ніч із суботи на неділю пройшли урочисті пасхальні богослужіння. В 11:00 за Києвом відбудеться великодня меса з площі Святого Петра у Ватикані за участю Папи Римського Франциска. Президент України Петро Порошенко вже привітав з Великоднем католиків та інших вірних західного обряду в Україні.

Православні ж християни відзначають Вербну неділю, або Вхід Господній в Єрусалим. Цей день встановлено в пам'ять про день в житті Ісуса, коли він верхи на ослі в'їхав до Єрусалиму, і все місто вийшло йому назустріч.

Як сказано в Євангелії, люди знімали з себе верхній одяг і кидали їх на дорогу, якою їхав Спаситель. Вони встеляли його шлях пальмовими гілками і вітали вигуками "Осанна!", як зазвичай зверталися тільки до царя. У християнській традиції день Входу Господнього в Єрусалим вважається символом майбутнього воцаріння Бога.

В Україні символ свята - пальму - замінили на вербу. За тиждень до Великодня в усіх церквах відбувається урочистий обряд освячення гілок верби. Виходячи з церкви у Вербну неділю, люди один одного легко торкалися лозою, кажучи: "Не я б'ю, верба б'є, за тиждень - Великдень".