Сьогодні депутати Європарламенту прийняли резолюцію "Про проголошення 24 квітня в Євросоюзі Днем пам'яті жертв Геноциду вірмен".

У документі "геноцидом" називають трагічні події 1915-1918 року, коли на території Османської імперії знищили значну кількість представників вірменської нації.

Заявою від 16 березня 2015 Європарламент закликав країни вшанувати пам'ять загиблих вірмен і визнати подію геноцидом.

Вірмени радіють рішенню Європарламенту.

"Ви не повірите, наскільки ми довго чекали цього дня. Мої прадідусі і прабабусі дивом залишилися живі. Це було знищення нації. Зараз Туреччина буде відбиватися від вимоги визнати геноцид, але я вірю, справедливість переможе", - розповів "Знай" представник харківської громади вірмен Арсен.

Популярні новини зараз
За прострочені комунальні платіжки можуть забрати половину пенсії: як ще покарають боржників Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"
Показати ще

Представники вірменської громади наголосили, що їхні позиції в ЄС посилюються.

"Сам факт прийняття резолюції свідчить про зміцнення вірменських позицій в ЄС та світі в цілому, як на економічному так і на політичному рівні, не більше того. Більшості населення планети все ж все одно, що є якісь там вірмени, і що їх різали або не різали не сильно змінює їхнього життя", - розповів "Знай" Агасі.

Вірмени специфічно розповідають про причини геноциду.

"Так як в Османській імперії основну частину еліти перед Першою світовою становили вірмени, то під час війни, турки зібралися, сходу вирізали всю вірменську еліту ну і далі почали знищувати звичайний народ. Всю цю справу сильно і густо посилював той факт, що вірмени християни, а турки мусульмани, так що ніякої пощади ворогові", - розповів "Знай" представники вірменської діаспори в Україні Смбат Макіян.

У результаті перших днів війни османські можновладці знищили більше мільйона вірмен, деякі приймали іслам, щоб уникнути покарання, але більша частина тікала з країни в СРСР, європейські держави. Найбільша громада вірмен проживає у Франції, звідки і почався процес визнання геноциду в ЄС.

У той же час Туреччина вперто відмовляється визнавати геноцид вірмен.

"Я народився в місті Ахалкалакі, який знаходиться на кордоні Туреччини та Вірменії, тому для моєї родини дана тема проблемна. Питання вірменського геноциду для Туреччини є кісткою в горлі, по ідеї, це один з ключових питань чому країну не хочуть приймати в ЄС, і начебто економічно можливо було б вигідніше визнати геноцид вірмен. З іншого боку, якщо Туреччина визнає геноцид вірмен, то попрощається з шматком своєї землі. Так само є ймовірність витратити багато грошей на компенсації вірменському народу, що вкрай ймовірно і трапиться. Так що зізнаватися в цьому вони ну ніяк не хочуть", - повідомив "Знай" Сурен.

Нагадаємо, що злочини проти вірмен в 1915-1922 році проводиться у кілька стадій: роззброєння вірменських солдатів, виборча депортація вірмен з прикордонних районів, прийняття закону про висилку, масова депортація і вбивства вірмен. Дана подія є найбільш вивченим історичним фактом після голокосту.