Британський актор Алан Рікман, відомий за картинами "Міцний горішок", "Догма", "Парфумер" та серії фільмів про Гаррі Поттера, помер у Лондоні на 70-му році життя. Як повідомляє The Guardian, артист страждав від раку. Його смерть підтвердили члени родини.

Алан Рікман народився в 1946 році в Лондоні, першу роль в кіно зіграв у 1978 році. Велику популярність йому принесла роль терориста Ханса Грубера в "Міцному горішку". Всього Рікман зіграв більш ніж у 50 фільмах. Одна з найзначніших його ролей - професор Северус Снейп в екранізації поттеріани Джоан Роулінг.

За роль у телефільмі "Распутін" актор отримав премії "Золотий глобус" і "Еммі", а за роботу в стрічці "Робін Гуд, принц злодіїв" (він зіграв головного лиходія - шерифа Ноттінгема) - британську BAFTA. Інші відомі картини за участю Рікмана - "Суїні Тодд, демон-перукар з Фліт-стріт", "Аліса в Країні чудес", "Реальна любов" і "Поцілунок Іуди".

Читайте також: "Гаррі Поттер" став мультфільмом (фото)

Актор грав як в британських театрах, так і на Бродвеї. На театральній сцені він, зокрема, втілив образ віконта де Вальмона в п'єсі "Небезпечні зв'язки" за однойменним романом Шодерло де Лакло. Він поставив і власний спектакль "Зимовий гість", за яким пізніше зняв фільм. Стрічка в підсумку була відзначена двома преміями Венеціанського кінофестивалю в 1997 році.

Популярні новини зараз
Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати
Показати ще

З 1977 року Алан Рікман жив разом з Рімою Хортон, з якою він познайомився в 1965 році (йому було тоді 19, їй - 18). Пара одружилася в 2012 році. Дітей не було.