Невиплата зарплат в Росії вже викликає хвилю страйків і акцій протесту - пише американська газета The New York Times.

"На Далекому Сході вчителя влаштували страйк, в Центральній Росії те ж саме зробили працівники металургійного підприємства, в Санкт-Петербурзі робітники автомобільної галузі відклали свої інструменти, а в Сибіру будівельники написали свою скаргу величезними білими літерами на дахах", - йдеться в публікації .

Це перша загальнонаціональна реакція на економічну політику президента Володимира Путіна і уряду, зазначає автор. Як сказано в матеріалі, невдоволення безгрошів'ям спочатку згладжувалося "приливом національної гордості" після анексії Криму та словами президента Володимира Путіна про те, що труднощі є "неминучою ціною за відстоювання російських інтересів". Маються на увазі санкції Заходу.

Тепер же страйки та протести стали новим викликом Москві, підкреслює журналіст.

Читайте також: Будівельники космодрому оригінально звернулись до Путіна (фото)

Популярні новини зараз
Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати
Показати ще

Видання зазначає, що раніше більшість акцій протесту були спрямовані скоріше на політичні, ніж на економічні проблеми. Такими були, наприклад, акції "белоленточного" руху в Москві, спричинили жорсткі заходи з боку уряду - арешти учасників і закони про заборону мітингів. Ще більш похмурі часи настали для ліберальної політичної опозиції цієї зими, після вбивства відомого лідера, Бориса Нємцова - пише New York Times.

Однак нинішні протести носять саме економічний характер, і поки триває спад, а ціни на нафту залишаться низькими - навряд чи уряд швидко знайде економічне рішення проблеми, відзначають автори публікації.

У статті також наводяться дані Росстату, згідно з якими на 1 квітня 2015 заборгованість по зарплаті склала 2,9 млрд руб., що на 15% більше в порівнянні з торішнім показником.

Як повідомлялося, на будівництві космодрому Східний в Амурській області Росії двадцять робітників оголосили безстрокове голодування через невиплату зарплат з січня.