Федеральний департамент юстиції і поліції Швейцарії порушив кримінальну справу в зв'язку з вибором країн-господарів чемпіонатів світу з футболу 2018 і 2022 років. Як відомо, ними є Росія і Катар.

Згідно з повідомленням генпрокуратури Швейцарії, провадження відкрили за підозрою в рекеті, шахрайстві та відмиванні грошей. Розслідування цієї справи тривало понад два десятиліття, пише ВВС.

Поліція Швейцарії заарештувала в Цюриху шістьох чиновників ФІФА. Їх готуються екстрадувати до США. Операція із затримання відбулася в одному з п'ятизіркових готелів міста.

Генпрокуратура США висунула затриманим футбольним функціонерам звинувачення за 47 пунктами. Представник американського міністерства юстиції вже заявив, що четверо чинних чиновників ФІФА і двоє колишніх визнали свою провину.

На скандал відреагувало також Міністерство спорту Росії. Його очільник Віталій Мутко заявив про непричетність затриманих чиновників до заявочної кампанії з проведення ЧС-2018.

Популярні новини зараз
Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого Чому українцям необхідно заповідати майно вже зараз та як це зробити правильно Валютний ринок чекають важливі зміни: як можна буде здати чи купити долари
Показати ще

Читайте також: UEFA дозволила провести чемпіонат Криму

Одночасно американський сенатор-республіканець Джон Маккейн та демократ Роберт Менендес звернулись з відкритим листом до конгресу ФІФА із закликом не підтримувати кандидатуру чинного президента організації Зеппа Блаттера на майбутніх виборах голови організації через його позицію щодо проведення чемпіонату світу з футболу в Росії.

"Ми вважаємо, що дозвіл на проведення чемпіонату світу в Росії послужить підтримці путінського режиму у час, коли його необхідно засуджувати", – йдеться в листі сенаторів до ФІФА.

Законодавці звертають увагу, що 40 країн-членів ФІФА наклали на Росію санкції з метою вплинути на її поведінку в Україні.

"Наступний президент ФІФА несе відповідальність не лише за безпечне та успішне проведення ЧС-2018 , а й вірність місії цієї організації, яка покликана популяризувати футбол у світлі об'єднуючих, освітніх культурних та гуманітарних цінностей", - наголосили американські сенатори.

Директор ФІФА з комунікацій Вальтер Де Грегоріо тим часом заявив, що переголосування щодо країн-господарів фінальних турнірів ЧС-2018 і ЧС-2022 не буде.

Тим часом розслідування у справі корупції чиновників ФІФА взяли під особистий контроль генеральний прокурор США Лоретти Лінч та директор ФБР Джеймса Коумі.

Після новини про арешт шести футбольних чиновників фондовий ринок Катару різко впав.

Аналітики зазначають, що потенційне позбавлення права на проведення ЧС-2022 з футболу не вплине на економіку Катару. Проте це погано вплине на настрої роздрібних інвесторів, які домінують на фондових ринках в Персидський затоці.