Російське товариство захисту прав споживачів "Громадський контроль" порекомендувало росіянам отримувати дозвіл для поїздок до Кримського півострова в України.

Про це йдеться в пам'ятці для російських туристів, яку опублікувала організація на своєму сайті.

"Посилаючись на діючі норми міжнародного права, юристи пояснюють правовий статус Криму і міста Севастополя, які є окупованою територією. Законом України передбачено порядок в'їзду і виїзду з окупованої території, і за його порушення, туристи можуть понести кримінальну відповідальність, аж до тюремного терміну" - ідеться в повідомленні.

Читайте також: В Криму курортний сезон відкрили виставкою трун

Згідно з інформацією, для безпеки туристам рекомендують дотримуватися українського законодавства і перетинати кордон тільки з дозволу прикордонної служби України в Херсонській області.

Популярні новини зараз
Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою Чому українцям необхідно заповідати майно вже зараз та як це зробити правильно Це має робити кожен, хто має смартфон: чохол і скло на екран не захистять Показники лічильника стануть недійсними: споживачів застерегли від неприємностей з платіжками
Показати ще

Організація нагадала росіянам правовий статус України, визнаний на міжнародному рівні. Також, у "Суспільному контролі" повідомили, що туристи можуть вимагати компенсацію, якщо туроператор не попередив їх про можливі ризики, пов'язані з перебуванням на окупованій території.

"Особливо уважними потрібно бути любителям морських прогулянок. Обов'язково упевніться, що у туристичної компанії та капітана судна є дозвіл влади України на відвідання одного з портів Криму", - пишуть у товаристві.

Також радять росіянам відмовитися від придбання нерухомості на півострові, оскільки Мін'юст України заблокував для влади Криму і Севастополя доступ до Держреєстру, в якому проводиться реєстрація відповідних угод.

"Без доступу до неї фактично неможливо підтвердити права власника на нерухомість, перевірити правову чистоту об'єкта і подивитися його історію. Це створює можливість для шахрайських дій, пов'язаних з багаторазовою продажем об'єкта різним особам", - попереджає пам'ятка.

Крім того, "Громадський контроль" рекомендує не купувати в Криму дорогі товари світових брендів, оскільки велика ймовірність підробки: більшість брендів покинули ринок півострова у зв'язку з міжнародними санкціями.

Нагадаємо, "Громадський контроль" зареєстрували в Росії як іноземного об'єкта.