Малайзія повідомила в Раді безпеки ООН 2 липня, що наполягатиме на створенні міжнародного трибуналу для судового переслідування осіб, які підозрюються у збитті минулого року над Донбасом пасажирського авіалайнера МН-17.

Про це повідомляє "Радіо Свобода".

Посол Малайзії в ООН Рамлан бен Ібрагім заявив, що проект статуту даного трибуналу поширять серед 15 членів Радбезу наступного тижня, щоб можна було проголосувати у цьому місяці. Такий суд під егідою ООН, за його словами, "забезпечить високий рівень легітимності судового механізму по справі MH17 та гарантуватиме, що винних притягнуть до відповідальності".

Авторство створення трибуналу належить п'яти країнам. Серед яких Австралія, Малайзія, Бельгія, Нідерланди та Україна.

Росія, за словами деяких дипломатів, називає цю пропозицію передчасною і наполягає на очікуванні результатів розслідування. Згода Москви на будь-який суд під егідою ООН має вирішальне значення, оскільки вона має право вето на резолюції Радбезу.

Популярні новини зараз
Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити Чому українцям необхідно заповідати майно вже зараз та як це зробити правильно
Показати ще

Читайте також: Росії не сподобався звіт Нідерландів стосовно збитого Боїнга

В кінці червня постійний представник Росії при ООН Віталій Чуркін заявляв, що західні держави чинять тиск на Малайзію щодо трибуналу.

Нагадаємо, Україна та Захід підозрюють, що літак збили бойовики чи російські військові на Донбасі. Росія заперечує це і звинувачує Київ у катастрофі. В кінці травня британські слідчі звинуватили Міноборони Росії у підробці супутникових зображень, щоб підтримати свою заяву.