Росія може бути готова до захоплення країн Балтії. Якщо вона піде на це, то план з окупації буде реалізований за лічені дні.

Такий невтішний прогноз дала організація Center for European Policy Analysis, який підготував експерт з питань Східної Європи і Росії Едвард Лукас.

Армія РФ відпрацьовувала сценарій нападу на Данію, Норвегію і Фінляндію. Якщо брати до уваги роздробленість Північної Європи, окупаційна операція могла б пройти швидко. НАТО і США втратили б свій істотний вплив на континенті.

Потенційні країни-жертви здатні себе захистити, об'єднавши зусилля - їх загальний ВВП складає $2,3 трильйона, що на третину більше, ніж у Росії. "А загальні витрати на армію складають $33 мільярди. Крім того, дев'ять європейських країн мають кращу авіацію, флот, кибервійська і спецназ. Проте все це не захистить їх від Росії, оскільки всі ці країни ніяк не об'єднані: одні входять в НАТО і ЄС, а деякі не входять. Норвегія і Фінляндія зберігали військовий нейтралітет", - йдеться у звіті.

Читайте также: Путін скликає Раду безпеки Росії через санкції

Популярні новини зараз
Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини
Показати ще

Експерти попереджають, що агресивність РФ зростає. "Сценарій навчань передбачає швидку окупацію півночі Норвегії, Аландських островів, шведського острова Готланд і данського Борнхольм", - пише Лукас. Тим часом, Європа залишається спокійною і упевненою, що агресії їй не варто чекати. Це може зіграти для континенту злий жарт.

Офіційна Москва вважає такі заяви вигадкою і завіряє, що не збираються нападати на країни Балтії. Експерти радять не вірити словам Кремля, оскільки є досвід невірних заяв, наприклад, що російських військ немає в Криму і на Донбасі України.

Нагадаємо, на початку червня Латвія зафіксувала на відстані 8 морських миль від свого кордону російські військові фрегати. 9 червня винищувачі НАТО перехопили російський літак-розвідник поблизу Латвії, він тоді став четвертим за два дні, та ін.