Згідно результатів підрахунку 100% бюлетенів, на недільному референдумі у Греції 61,3% громадян проголосували проти пропозицій міжнародних кредиторів щодо надання фінансової допомоги країні.

За те, щоб підтримати умови кредиторів, проголосували 38,7% греків. Явка склала 62,5%.

Такі дані оприлюднило міністерство внутрішніх справ Греції, повідомляє ВВС.

Правляча партія "Сіріза" перед референдумом закликала проголосувати "проти", називаючи умови кредиторів принизливими. Водночас її опоненти застерігали, що такий вибір може призвести до виходу Греції із єврозони.

Прем'єр-міністр Греції Алексіс Ціпрас уже назвав результат референдуму "перемогою демократії", але попередив, що країна має зробити "загальнонаціональну спробу вийти з кризи".

Популярні новини зараз
Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого
Показати ще

Пан Ціпрас вважає, що греки не голосували за вихід з єврозони.

"Завтра Греція повернеться за стіл переговорів, наш головний пріоритет - відновити фінансову стабільність в країні", - сказав він у телезверненні у неділю.

Голова Єврогрупи Йерун Дейсселблум назвав результати референдуму "дуже сумними для майбутнього Греції".

Читайте також: Референдум за умовами угоди із кредиторами почався у Греції

Міністр економіки Німеччини Зіґмар Ґабріель заявив, що відновлення переговорів із Грецією "важко собі уявити".

За словами німецького міністра, грецький уряд веде країну по шляху "гіркого відчуження і безнадії".

Саміт лідерів країн єврозони запланований на вівторок, 8 липня.

У понеділок у Парижі результати грецького референдуму також обговорять канцлер Німеччини Ангела Меркель та президент Франції Франсуа Олланд.

Тим часом, стало відомо, що міністр фінансів Греції Яніс Варуфакіс подав 6 липня у відставку через небажання представників Єврогрупи вести з ним переговори.

"Незабаром після оголошення результатів референдуму, я був проінформований щодо певних побажань деяких учасників Єврогрупи і їхніх партнерів щодо моєї відсутності на їхніх засіданнях. Прем'єр-міністр визнав цю ідею потенційно сприятливою для нього в досягненні угоди. З цієї причини я залишаю міністерство фінансіві", - заявив Варуфакіс. "Я носитиму ненависть кредиторів з гордістю. Я повністю підтримую прем'єр-міністра Ціпраса, нового міністра фінансів і наш уряд", - додав грецький екс-міністр.