У ході розслідування трагедії Boeing 777 експерти та журналісти дійшли висновку, що 14 липня 2014 року зенітно-ракетний комплекс "Бук" зайшов на територію "ЛНР" із Росії через контрольно-пропускний пункт "Північний" поруч із Краснодоном.

Про це повідомляють кореспонденти "Нової газети", що брали участь у розслідуванні.

"Пересувалась установка винятково після 22:00 - під час комендантської години. З боку бойовиків операцією керував екс-комбат батальйону "Зоря" із позивними "Олег" або "Бугор", - йдеться у повідомленні.

Читайте також: Голандці завершили роботу на місці катастрофи Boeing 777

Згідно інформації, переговори з приводу транспортування "Бука" "Бугор" вів із "Андрієм Івановичем" з позивним "Оріон", який був військовим радником комендатури "ЛНР". Він наразі у Росії. Бойовики вважають його офіцером Міноборони РФ.

Популярні новини зараз
Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"
Показати ще

У Краснодоні "Бук" сховали у порожніх армійських складах, де він простояв день.

Видання повідомляє, посилаючись на джерело, що ракетна установку доправили до "ЛНР" без ракет. Тобто ракету екіпаж "Бука" отримав від сепаратистів.

"У ніч з 14 на 15 липня під час комендантської години ракетна установка проїхала: Краснодон - Первомайськ - Червоний Луч. Наступної ночі "Бук" був доставлений у район Сніжне - Торез. Його супроводжував автомобіль з літерою "К" - комендатура", - розповіло джерело видання із "ДНР".

У Сніжному ЗРК передали донецьким терористам. Координатором від "ДНР" був бойовик із позивним "Бібліотекар".

Безпосередньо супроводжував "Бук" бойовик із позивним "Гюрза". Він і був поруч із "Буком" у момент пуску і виїжджав на місце падіння. Також, він перший повідомив про катастрофу.

Вранці 17 липня установку відправили на позиції у район Сніжного. За словами очевидців, люди, які їхали на пусковій установці, не були схожі на місцевих.

Близько 20:00 17 липня, після падіння Boeing 777, "Бук" помітили на шосе, що веде зі Сніжного у напрямку Ростовської області. Ще пізніше його перекинули через кордон.